Úvod   /   Zprávy   /   Kde končí naše pivo?

Kde končí naše pivo?

Hedvika Mašková 2021-03-10 11:30:00

Zavřené hospody a zákaz nočního vycházení. Vládní opatření již dlouhou dobu nepřejí spotřebě zlatavého moku, který je pro náš region tak typický. Krušné časy zažívají nejenom minipivovary, které nedistribuují pivo do velkých obchodů a řetězců, meziroční pokles tržeb a prodaných hektolitrů zaznamenal po dlouhých dvaceti letech také Žatecký pivovar.

,,Jedná se o pokles výhradně zapříčiněný u-zavřením on-trade segmentu trhu po dobu cca 4,5 měsíce a také změnou životního stylu spotřebitelů v měsících těsně po znovuotevření trhu. Segment láhvového piva zaznamenal mírný nárůst v prodaných naturálních jednotkách, avšak z hlediska marže byl tento nárůst takříkajíc nevýznamný. Na prodej piva v dárkových baleních (soudky, dárkové láhve a podobně) neměla tato opatření významnější vliv,“ vysvětlil obchodní ředitel Žateckého pivovaru Radek Vincík a doplnil, že vývoz piva byl naopak oproti předešlým létům malinko vyšší: ,,Export byl, i přes nepříznivý vývoj, v některých našich významných exportních destinacích (Itálie, Velká Británie a další), v roce 2020 vyšší o cca čtyři procenta ve srovnání s předcházejícím rokem. Nicméně očekávání bylo u některých projektů mnohem větší.“

Možnost, jak zlatavý mok ze sudu i přes zavřené restaurace dostat k zákazníkům, však Žatecký pivovar v těžké době našel. ,,Pivovar pracuje i v těchto dnech naprosto stejně, na proces výroby piva nemá tato situace vliv, pouze se vaří méně várek. Vzhledem k uzavřeným restauracím, hospodám a barům se sudové pivo téměř neprodává. Abychom umožnili Žatečákům alespoň omezený přístup k sudovému pivu, začali jsme před Vánocemi prodávat v naší prodejně „sudové“ pivo do dvoulitrových láhví PET, nicméně tento prodej skončí hned, jakmile se restaurace a ostatní on-trade provozy otevřou,“ upozornil Radek Vincík.

Pivovarská prodejna na Žižkově náměstí, kde je limitovaná edice čerstvě čepovaného piva k dostání, prošla navíc začátkem minulého měsíce rekonstrukcí.

Stále se Žatecký pivovar však těší na to, až hospodští znovu po dlouhé době narazí jeho sudy a začnou naplňovat sklenice chmelovým nektarem. ,,Na oslavu znovuotevření hospod chceme nabídnout našim věrným zákazníkům tradiční prodejní recesi, kterou jsme loni museli kvůli covidu zrušit,“ sdělil nám na závěr dobrou zprávu Radek Vincík.

Foto nově zrekonstruované prodejny na Žižkově náměstí: Žatecký pivovar

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video