Archiv by mohly vystřídat reprezentační prostory

Lucie Steklá 2021-03-10 12:26:06

Tuto možnost využití historické budovy nejčastěji zvolili účastníci v dvouměsíční internetové anketě.

Louny (lus) V Daliborce, tedy domě na lounském Mírovém náměstí, v němž sídlí Státní okresní archiv a je v majetku města, by lidé v budoucnu nejraději viděli reprezentační prostory a obřadní síň. Vyplývá to z ankety, která probíhala po dobu dvou měsíců v závěru loňského roku.

Svůj názor na využití této jedinečné kultur-ní památky v centru Loun v internetové anketě vyjádřilo 586 hlasujících. Prostory Daliborky, která má z historického pohledu obrovskou hodnotu, se mají uvolnit na jaře roku 2022. Hlasující mohli vybírat ze třinácti návrhů lounské radnice, včetně prodeje budovy, nebo zvolit možnost ,,jiné”, tedy volbu využití budovy místním spolkům či zdravotníkům nebo například vzniku dětské herny.

Anketa probíhala od 1. listopadu do 31. prosince loňského roku. ,,Anketu zhlédlo 966 zájemců, v elektronické podobě 953. Plně ji dokončilo 568 účastníků, v elektronické podobě 555,“ uvedla lounská radnice k výsledkům ankety s tím, že respondenti měli možnost uvést maximálně tři návrhy. První odpověď byla do ankety zaslána již 2. listopadu, poslední 30. prosince.

Výsledky ankety spolu s vyhodnocením byly předloženy lounským radním 22. února s tím, že se následně stanou podpůrným materiálem při přípravných jednáních zástupců všech zvolených uskupení, stran a hnutí v zastupitelstvu města, včetně vedení Státního okresního archivu a lounského oblastního muzea, o budoucím využití domu č. p. 57 na Mírovém náměstí. ,,Tato setkání by mohla být zahájena, i s ohledem na stále nejistou situaci kolem nás, do konce první poloviny kalendářního roku 2021,“ zaznělo z radnice.

A jak anketa dopadla? Nejvíce hlasů, jak již bylo zmíněno, získala možnost využití pro reprezentační prostory a obřadní síň. Tuto volbu by si přálo 186 hlasujících. O dost hlasů méně, o dvaašedesát, získala v pořadí druhá nejvíce žádaná možnost využití, a to multifunkční centrum (124 hlasů). Hlasování na třetím a čtvrtém místě bylo vyrovnané. Tady respondenti hlasovali pro možnost budovu pronajímat za účelem provozování minipivovaru, pohostinství či hotelu (115) nebo jako sídlo městského informačního centra (114). Malý koncertní sál by si v centru města přálo pětadevadesát hlasujících, 82 lidí by v historické budově rádo vidělo multifunkční projekt muzea a galerie, expozici fotografického umění s lounskou tématikou by si přálo 73 respondentů. Možnost vybudování síně osobností regionu zvolilo 61 hlasujících, osmačtyřicet bylo pro komunitní centrum, 47 zvolilo výstavní síň či galerii, klubovnu pro seniorské kluby a spolky v anketě zvolilo 44 hlasujících a jen o tři méně jich bylo pro kongresový salonek pro školení a semináře.

Jinou možnost využití Daliborky zvolilo 35 respondentů, dalších dvanáct by budovu prodalo. Jinou možností bylo v anketě rozuměno zpřístupnit budovu pro místní spolky, jako jsou baráčníci, rybáři či sportovní kluby, ordinace zdravotníků, centra pro rodiče s dětmi, jako je herna či kavárna s dětským koutkem.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video