Lounské Kino Svět digitálně promítá již dvanáct let

Lucie Steklá 2021-03-10 15:32:00

Louny (lus) Lounské Kino Svět už dvanáct let promítá digitálně a spolu s mnoha dalšími ,,vychytávkami“ patří mezi nejmodernější kina v Evropě. Poslední novinkou, kterou si bohužel diváci ještě nemohli moc užít, je od února loňského roku promítání vybraných filmů v 4K, tedy v nejvyšším možném rozlišení obrazu 4096 x 2160.

Provoz kina, stejně jako celou kulturní scénu, negativně ovlivnila epidemie koronaviru. ,,Během ,,covidového“ roku 2020 jsme stihli odehrát 787 představení, což je zhruba polovina oproti běžným rokům. Na otevření kina jsme připraveni a promítat začneme hned, jak to bude možné. Těšíme se na naše diváky, na které čeká spousta filmových premiér,“ řekla za provozovatele kina Hana Maršálová.

A lounské kino má co nabídnout. Od digitalizace kina, která provoz kina zcela změnila, uběhlo 19. února letošního roku přesně dvanáct let. Od té doby nabízí divákům promítání stále ve větší kvalitě. Původně Kino Svět promítalo ve formátu 35 mm, se zvukem Dolby Surround 5.1., a to většinou až po odehrání film multiplexy až tři měsíce po premiéře. ,,V tu dobu ale byly filmy mnohdy již na VHS nebo DVD. Digitalizace přinesla v první řadě naprosto jinou, a to velmi vysokou kvalitu projekcí a s tím spojená čtvrteční premiérová představení filmů, českých i celosvětových premiér,“ vysvětlila H. Maršálová s tím, že v případě celosvětových premiér, kdy je v Hollywoodu premiérovým dnem pátek, vychází díky časovému posunu u nás tento den již na čtvrtek. Digitalizace také umožnila promítat během víkendů až šest různým představení a také přenášet na plátno alternativní programy, například přímé přenosy baletů, koncertů a podobně. ,,Třešničkou na dortu pak bylo spuštění 3D projekcí s použitím aktivních 3D brýlí XPAND,“ dodala.

To vše je promítáno na indickém kinoserveru Qube, projektoru americko-kanadské firmy Christie ZX 2000 a audio procesoru Dolly Digital 650.

Před osmi lety, v roce 2013, vstoupilo lounské kino do pilotního projektu firmy Barco. Jako první kino ve střední a východní Evropě v Lounech instalovali prostorový zvuk Auro 3D 11.1. - 13.1. Pokračováním tohoto projektu byla redigitalizace, ke které nás trochu přinutila listopadová porucha projektoru, jehož oprava by byla po téměř 30 tisíci hodinách provozu nerentabilní. ,,Nainstalovali jsme nový belgický projektor Barco s integrovaným kinoserverem Barco Alchemy. V únoru před dvěma lety jsme nainstalovali zcela nový prostorový zvuk AuroMax 26.1.2, který přehrává všechny prostorové audio formáty včetně Dolby Atmos a nové normy SMPTE. Celkový instalovaný zvukový výkon je 40.000 W ve dvaceti devíti samostatných kanálech. Jsme jediné kino v České republice vybavené tímto zcela novým zvukovým systémem. Navíc, jak již bylo zmíněno, od února 2020 promítáme vybrané filmy v 4K,“ ujišťuje H. Maršálová, že se diváci mají na co těšit.

Kino Svět Louny má dlouholetou tradici. Po roce 1989 bylo postupně rekonstruováno a nyní je to moderní kino, vybavené špičkovou digitální technologií, při provozu promítá dvakrát až šestkrát denně, sedm dní v týdnů. Pro náročnější diváky uvádí pravidelně každý týden představení v rámci filmového klubu.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video