Skvělý relax, vyprávějí Zdenka, Marta a Petra. Už řadu let společně běhají kolem Podbořan

Alla Želinská 2021-03-14 17:00:00

Zdenka Hlavánová, Petra Molnárová, Marta Rajkovová jsou tři kamarádky z Podbořan, které si zamilovaly běh. Před pár lety i s dalšími nadšenci všichni zaklá-dali skupinu Rozběháme Podbořany, teď je lidé potkávají při běhání v okolí města nejčastěji právě v této trojici. „Běh nás prostě baví, je to skvělý relax. Srovnáte si myšlenky, uklidníte se, nebo hlavu úplně vypnete. Běháme na pohodu, pro dobrý pocit a uvolnění, ne kvůli časům ani honění rekordů,“ vyprávějí tři sportovkyně. Jedna pracuje jako personalistka výrob-ní firmy, druhá je zdravotní sestra a třetí referentka úřadu.

Život bez běhu si neumí představit

Kdy jste začaly běhat?

Pravidelně asi před pěti lety. Potkaly jsme se společně na výbězích skupiny hnutí Rozběháme Česko, kterou v Podbořanech - Rozběháme Podbořany - dával dohromady Jirka Hess. Tehdy jsme byly úplné začátečnice, ale začalo nás to bavit. Kdyby nám někdo tenkrát řekl, že budeme takhle pravidelně běhat, asi bychom mu nevěřili. Dnes už si ale náš život bez běhu ani nedovedeme představit.

Máte nějakou oblíbenou trasu?

Tras máme víc, za hezkého počasí a sucha běháme raději po polních a lesních cestách v přírodě než po asfaltovém povrchu. Často běháme směrem na Valov a pokračujeme po cyklostezce na Kryry nebo proběhneme Valovský les. Hezký okruh je také pokračovat polní cestou kolem slepičárny do kopečka k hlavní silnici Podbořany - Očihov, tu přeběhneme a dál pokračujeme po polní cestě směrem k Hartovně a potom zpět do Podbořan.

Volíte trasu i podle počasí?

Samozřejmě máme i své trasy na dny, kdy je mokro a bláto. Jedna je cesta k Valeu a zpět, další cyklostezkou do Buškovic a zpět po hlavní silnici nebo po tankové cestě, to podle toho, kolik kilometrů chceme daný den uběhnout. Poslední je okruh kolem města, proběhneme městem do Hluban, dále kolem Logitu, proběhneme ulice v nové zá-stavbě v bývalých kasárnách a hned máme našich sedm kilometrů.

Uběhly půlmaraton

Jakou trať jste uběhly nejdelší?

Byl to půlmaraton – 21,0975 kilometru.

Jakých největších běžeckých akcí jste se společně zúčastnily?

Největší z hlediska účasti byl právě zmiňovaný půlmaraton v Karlových Varech, kde běželo skoro 3000 startujících lidí. Potom jsme běžely také třeba Night runy v Mostě a Praze. Raději máme ale menší akce a rády podpoříme sportovní kluby, které závody pořádají tady v okolí.

V covidovém roce 2020 to ale byly spíše závody pojaté jako individuální běhy, aby závodníci nemohli běžet ve velkých skupinách pohromadě. Které vás nejvíce oslovily?

Ano, těchto „virtuálních“ běhů bylo a stále je hodně. Několik jsme jich odběhly, ale tím, že je běháte na svých běžných tréninkových trasách, se nedají srovnat s běžnými závody. Je na nich hezké, že část startovného jde většinou na dobrou věc, a tím vlastně během pomáháme lidem, kteří to potřebují. Například virtuální běh s Kuřetem - charitativní výběh na pomoc dětem, anebo běh pojmenovaný Pár drobných pro krásu - akce na podporu mladičké Ingrid Dvořákové z Kadaně, jíž byl diagnostikován zhoubný nádor levého oka.

Máte naplánované přihlášky na nějaké běžecké akce v roce 2021?

Zatím vzhledem k situaci žádné naplánované přihlášky nemáme. Běháme rády a běh už je součástí našich životů, ale nepatříme zase mezi ty, kteří tráví na závodech každý víkend. Vždy si vybereme za rok přibližně kolem sedmi závodů. Máme už akce, kterých se účastníme pravidelně, a vždy přidáme něco nového. Jako třeba v loňském roce Runway Run v Karlových Varech.

Na jaký běžecký výsledek jste hrdé?

Jednoznačně na uběhnutý půlmaraton v roce 2019, úplně jsme si ho sice nezamilovaly, ale určitě si ho ještě někdy zopakujeme. Ta krásná atmosféra fandících diváků, hezké prostředí, a nakonec pocit v cíli za to určitě stojí. Z loňského roku si Petra a Zdenka nejvíce cení uběhnutí všech etap Ohřecké osmičky. Osm závodů, osm různých zajímavých míst a fajn parta. Už je připravený letošní druhý ročník, můžeme jen doporučit, a to nejen běžcům, ale také chodcům.

Kdy nejraději a jak často běháte?

Snažíme se běhat pravidelně třikrát týdně trasy od 7 do 10 kilometrů. Nejraději běháme v podvečer, ani jedna z nás není ranní běžec. Co se týká ročního období, to je jedno. Jak říkají zkušení běžci ve svém okřídleném úsloví – neexistuje špatné počasí, ale jen špatné oblečení.

Opravdu každý domluvený den se vám chce zvednout se z tepla bytu a jít hodinu nebo i déle sportovat?

Motivujeme se navzájem. Je výhodné běhat ve skupině. Někdy samozřejmě přijde den, kdy se vám moc nechce, ale překonáváme lenost tím, že jsme tři, a víme, že zbylé dvě z nás budou ve smluvený čas určitě čekat na místě. Tak prostě jdete taky, abyste nebyla za lenocha. Gauč počká, po dobře zvládnutém běhu pak bude odpočinek ještě příjemnější.

Povídáte si, když běháte? Čekáte na sebe, když má někdo pomalejší tempo?

Není v tom žádný problém, vždy si vyjdeme vstříc. Jsme kamarádky a běháme pro radost a na pohodu. Někdy běžíme rychleji a někdy zase pomaleji. Někdy si více povídáme, někdy zase více mlčíme, je to vždy podle nálady a situace, jak nám všem vyhovuje. V současné době ovšem vzhledem k epidemické situaci běháme spíš každá zvlášť.

Úterky, čtvrtky a neděle

Doufejme, že to brzy pomine. Když tak, vraťme se k vašim společným výběhům. Jak určujete společný čas na běhání?

Už máme většinou pevně domluvené dny a hodiny, vyzkoušené za ty roky. Většinou běháme v úterý a čtvrtek od 19 hodin a v ne-děli od 17 hodin. Samozřejmě se někdy stane, že občas to nevyjde třeba kvůli jiným náhlým povinnostem, ale to je jen zřídka. Někdy si udělají čas i naši partneři a jdou se proběhnout s námi, to je také zajímavá změna.

Máte nějakou srdcovku – oblíbený závod?

Ano, Spořickou šestku – to je rychlý závod bez kopečků. Každý běh je ale jiný a něčím zajímavý, každý má něco do sebe. Běhej lesy je seriál běhů pouze v krásné přírodě, i v kopcích, Night runy jsou noční běhy po osvětlených městech, máme rády i Adventní běhy v Žatci a Mostě, tam je krásná vánoční atmosféra. Je toho víc, to bychom mohly pokračovat dlouho.

Děkuji za rozhovor a držím palce! Ať se vám do cest nepletou žádné překážky a počet naběhaných kilometrů stále roste.

Alla Želinská

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video