Dodávky vakcín v kraji váznou

Redakce 2021-03-16 11:56:08

CHOMUTOVSKO (tos) — Praktičtí lékaři na Chomutovsku stále čekají na dodávku vakcín od Ústeckého kraje. „K dnešnímu dni neobdrželi praktičtí lékaři žádnou vakcínu, tudíž neočkují, byť jsou připraveni. Zítra 12. března by měli obdržet vakcíny první čtyři lékaři z Chomutova a Jirkova. Každému z nich by mělo být dodáno 100 dávek od firmy AstraZeneca,“ řekla ve čtvrtek minulého týdne předsedkyně okresního Sdružení praktických lékařů (SPL) Petra Weigertová.

Jak dodala, vakcíny se rozdělují mezi ty praktiky, kteří mají v evidenci nejvíce rizikových pacientů 80+, 70+ a chronicky nemocných. Ostatní lékaři čekají na další dodávky vakcín; v tomto týdnu by měli dostat vakcíny další praktičtí lékaři, ale záleží na množství očkovacích látek, které jim uvolní krajský koordinátor. Pozor! Pacienti, kteří jsou registrováni k očkování v centrálním registračním systému, se nemohou registrovat u svého praktického lékaře a měli by být očkováni v očkovacím centru. Pacient, který už je registrován k očkování u praktického lékaře, se naopak může nechat naočkovat v očkovacím centru, pokud tam bude volný termín.

Podle dostupných informací avizovaných 400 dávek na Chomutovsko v pátek nedorazilo. Náhradní termín byl v pondělí, ale zda vakcíny skutečně přišly, nebylo do uzávěrky tohoto vydání známo. Jak Weigertová poznamenala, k 8. březnu vybral krajský koordinátor očkování 26 ordinací praktických lékařů v Ústeckém kraji z celkového počtu asi 250, kterým bude jako prvním přiděleno jedno plato po 100 dávkách vakcíny.

„Očkovací látky pro ostatní ordinace by měly být uvolňovány postupně v dalších týdnech, záleží na množství očkovacích látek, které praktickým lékařům uvolní Ústecký kraj, resp. krajský koordinátor očkování Ústeckého kraje. A zatímco praktickým lékařům je neustále sdělováno, že je nedostatek očkovacích látek, tak Ústecký kraj minulý víkend uvolnil do nemocnice Kadaň téměř 4 000 očkovacích látek, které vyočkovali v očkovacím centru Kadaň během víkendu i bez ohledu na registrační kritéria,“ uvedla předsedkyně chomutovského SPL.

Nemocnice Kadaň se proti podobným informacím ohradila; podle ředitele Petra Hossnera zde byli očkováni lidé z rizikových skupin 80+, 70+ a chronicky nemocní, dále zdravotníci, pracovníci ve školství, sociálních službách a zaměstnanci Integrovaného záchranného systému.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video