V okolí minerálního pramene vyřezali stromy a náletové dřeviny

Hedvika Mašková 2021-03-17 12:30:00

Předminulý čtvrtek a v sobotu se pracovníci Účelového hospodářství Stekník, které je nedílnou součástí Chmelařského institutu v Žatci, pustili do úpravy prostranství v okolí kapličky nad steknickým pramenem. S vyřezáváním náletových dřevin a stromů pokračovali ještě začátkem minulého týdne. Do akce se dali z důvodu blížících se oprav zdiva a instalaci zastřešení.

,,V letošním roce se nejprve odstraní dřeviny okolo kaple, které brání rekonstrukci a mohly by na kapli spadnout. Bude následovat oprava spár a doplnění chybějících kamenů a posledním krokem je osazení samotné střechy,“ vysvětlil iniciátor záchrany stavby Jiří Kašpar.

Na minerální pramen se zříceninou kapličky narazíte, pokud se vydáte po cestě chmele a historické stezky ve Stekníku. Pramen vyvěrá jihovýchodně od vesnice.

,,Léčivé účinky steknického pramene byly známy již roku 1750, kdy ho objevil tehdejší zámecký kaplan, Abundus Krempelsetzer. Roku 1766 o prameni psal lékař Žateckého kraje Ó Réily v latinském spisku „Tractatum de ortu ac indole Contentis viribus medici, acdebito usu, aquarum mineralium Stecknicensium“. Po tomto roce byla vystavena nad pramenem osmiboká kaplička. Zázračné účinky pramene byly jedním z předpokladů stavby zámecké kaple a vzniku poutní tradice. K mineralizaci vody dochází díky rozpuštění síranů, které vznikají oxidací sulfidů v jílovcovém podloží s častým výskytem krystalů sádrovce. Voda má pH 3,4 a obsah rozpuštěných látek dosahuje 3 g/l. Pramen se řadí mezi tzv. hořké vody, které se používají při léčbě nemocí trávicího a zažívacího ústrojí. Mezi rozpuštěné látky patří železo, hořčík, vápník, sodík a další minerály. Dle různých zdrojů má voda lepší zdravotní účinky než lázeňské prameny,“ dozvíte se u čtvrtého bodu historické chmelové stezky, kterou pro zájemce vybudoval žatecký chmelařský institut. Zajímavostí také je, že se k prameni váže pověst z období třicetileté války, kdy měl uzdravit švédské vojáky nakažené tyfem.

Římskokatolická farnost Liběšice u Žatce vyhlásila rovněž veřejnou finanční sbírku na záchranu této kapličky ve Stekníku. Přispět lze libovolnou částkou na sbírkový účet 2201721241/2010 s variabilním symbolem 0101. Prozatím se na obnovu kapličky vybralo přes 72 tisíc korun. Oprava však vyjde na 500 tisíc.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video