Synagogu zdobí nové vitráže. Skleněné dekorativní výplně pochází z dílny manželů Kantových

Redakce 2021-03-18 10:00:00

Během minulého měsíce probíhala na žatecké synagoze instalace nových vitrážových oken pocházející z dílny manželů Richarda a Jitky Kantových z Lubence. Jejich výtvarně pojednané skleněné výplně oken zdobí dům arabského šejka či novou halu železničního nádraží v New Yorku. V Žatci pak například vchodové dveře do smuteční síně na městském hřbitově.

,,Zatím je osazena vitrážemi jedna boční strana synagogy. Jakmile budou teploty stabilně nad pět stupňů Celsia, bude se pokračovat dál,“ vysvětlil nám majitel žatecké synagogy Daniel Černý. Rekonstrukce synagogy se týká také přilehlého rabinátu, kde musely být kompletně vyměněny stropy v prvním patře.

„Pro synagogu v Žatci zhotovujeme vitráže do nějakých dvaceti velkých oken a dalších cca osmnácti menších. Vše realizujeme podle návrhu pana architekta Vaníčka po našich malých úpravách barevnosti a rozložení motivu v oknech,“ říká Richard Kanta. Mistři vitráží se museli „poprat“ s realizací předloh s ohledem na historický originál maleb. „Co se týče předloh, dle originálu se realizovat provedení oken nedalo, neboť pořádné vyobrazení se nezachovalo a to, co se z existujícího vyčetlo, by bylo nákladné natolik, že by to spíš majitele zruinovalo hned na počátku realizace bohulibého záměru,“ přiblížil Kanta.

Na vitrážích samotných lubenecká dílna začala pracovat na konci minulého roku, ale zatím je limituje především počasí. „Jak stavaři z Metrostavu, tak my nemůžeme nějaké činnosti, jako například samotnou montáž, realizovat v teplotách padajících pod 5 stupňů Celsia, neboť sklenářský tmel nám pak na ocelových rámech nedrží a samotná práce je potom pro psychicky odolné sebemrskače hledající hranice odolnosti svého nervového systému. U zedníků nemluvě o mokrých procesech, kde technologicky jde v takových teplotách málo co. A zima si letos nezavdá se svým názvem ročního období. Museli jsme tak montáže přerušit a na dílně se snažíme zatím připravit okna do čelní stěny synagogy,“ popisuje Kanta barvitě nuance složité práce.

Zatím tedy je namontována strana synagogy do vedlejší severní uličky. „Těšíme se na to, až uvidíme dílo hotové, a doufám, že nás pan Černý, majitel objektu, nechá byť jen nakouknout, jak bude tento objekt po rekonstrukci vypadat,“ usmívá se vitrážista. 

Termín dokončení rekonstrukce druhé největší židovské stavby v České republice je naplánovaný na konec příštího roku. ,,Oprava se může lehce, díky současné situaci, protáhnout,“ podotýká Daniel Černý, který synagogu koupil před devíti lety v exekuční dražbě. Už v té době bylo ale potřeba udělat několik nezbytných oprav, jako například výměna trámů a opravení kusu střechy, protože do objektu zatékalo.


Rozsáhlá rekonstrukce, na níž majitel uspěl v žádosti o dotaci, začala v polovině minulého roku. Celý projekt rekonstrukce a vybudování výstavního prostoru s expozicí je za 55 milionů korun bez DPH, z čehož patnáct procent tvoří spoluúčast. ,,Zvenčí se bude jednat o synagogu se vším všudy. Co se týká interiéru, finance nebyly dostatečné, abychom synagoze vrátili původní podobu,” konstatoval Černý.   

Plány jsou bezesporu smělé a majiteli i všem, kdo mu se záchranou a zvelebením synagogy pomáhají, fandíme: „Jde přece jen o naše dědictví, významnou regionální památku, která do světa vypustila spoustu mimořádných osobností, například našeho arabistu Eduarda Glasera,“ připomněl Richard Kanta. 

Foto: Daniel Černý

Napsal(a): Hedvika Mašková, Alla Želinská

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video