Zvony v kostelech se rozezní v poledne na památku obětí Covidu-19

Alla Želinská 2021-03-22 06:02:00

Téměř 25 tisíc lidí zemřelo v České republice po nákaze virem Covid-19. Úmrtí prvního z nakažených oznámili zdravotníci a hygienici přesně před rokem, 22. března 2020. Památku všech obětí pandemie, přímých i nepřímých, uctí a připomenou dnes zvony, které budou znít v kostelech po celé republice. Některým to ale nedovolí nemoc kostelníka nebo nefungující mechanismus.

Pietní okamžiky s názvem Minuta ticha za oběti pandemie pořádá občanská iniciativa Minuta ticha. Připojily se k ní katolická i evangelická církev, některé kraje a další instituce. Zvony ve věžích kostelů budou znít v pondělí 22. března, v den smutného výročí první ohlášené oběti v ČR, v pravé poledne.

Česká biskupská konference, součást římskokatolické církve, vyzvala duchovní správce kostelů, aby nechali rozeznít zvony. „Připojujeme se k této občanské iniciativě a prosíme všechny duchovní správce, aby zajistili, že budou v pondělí od 12 hodin znít kostelní zvony jako připomínka a uctění památky lidí zemřelých v souvislosti s touto nemocí a jako vyjádření podpory pozůstalým,“ potvrdila Monika Klimentová, mluvčí České biskupské konference. Hlas zvonů by tak měl být slyšet i v Lounech, Žatci, Libyni u Lubence a dalších místech okresu Louny, kde se v kostelech může zvonit.

V Podbořanech ale kostelní zvony podle všeho budou mlčet. „O této iniciativě vím. Už dnes jsme se modlili v kostele za zemřelé na Covid-19. Bohužel již několik let nefungují nám zvony (dva krásně se doplňující) a nemáme prostředky na opravu, která je velmi nákladná,“ řekl nám v neděli o. Alexander Siudzik.

Také na „žlutém“ kostele se nebude zvonit. „Chtěli bychom, ale naše kostelnice Valentina Angelevská bohužel též onemocněla. Já jsem nemoc překonal teprve nedávno a nevím, jak bych to zajistil. Sdílel jsem výzvu tedy alespoň na facebooku, je to celocírkevní akce,“ uvedl bratr Ivo Kraus za Husův sbor Podbořany.

„Budeme vděční všem, kdo si na památku obětí vzpomenou, všem, kdo se do minuty ticha zapojí, i všem, kdo pomohou rozšířit tuto výzvu. Minuta ticha za oběti pandemie má být aktem solidarity a úcty k zemřelým a jejich pozůstalým, ale i vděkem za život, jehož cenu si v této době uvědomujeme víc než kdy dřív. Jsme přesvědčeni, že společné sdílení smutku a vzpomínek na oběti umožní naší společnosti lépe a důstojněji vykročit do budoucnosti, která nás po skončení pandemie čeká,“ uvedl Petr Pospíchal z občanské iniciativy Minuta ticha.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video