Ukliďme Česko. Výsledek: dobrý pocit a desítky pytlů odpadků

Alla Želinská 2021-03-23 11:31:00

V Podbořanech a v okolí uklízí dobrovolníci na výzvu 1. České společnosti Podbořany, uklízet se bude i v Buškovicích nebo Petrohradě. A na dalších místech celého okresu Louny.

Každý, komu vadí odpadky, špína a nepořádek v přírodě, ať už se tam dostaly jakkoli, a chtěl by životnímu prostředí pomoci, se může i letos zapojit do „očistné akce“ dobrovolníků s názvem Ukliďme Česko. Stejně jako loni na jaře i letos zatím přetrvává složitá epidemiologická situace a s ní související zákazy shromažďování. Při dodržení určitých podmínek se i letos může do úklidu přírody ve svém okolí zapojit každý zájemce. Hlavním úklidovým dnem bude sobota 27. března.

První Česká společnost Podbořany ovšem pojala tuto akci v dlouhodobějším měřítku a začala s úklidem i vyzvala všechny dobrovolníky už 1. března. „Již nám běží akce Ukliďme Podbořany, která potrvá až do 30. dubna. Každý uklízí sólo a posílá mi report, kolik toho a kde se uklidilo,“ uvedla ředitelka 1. České Zuzana Bechyňová. Zatím se zapojilo kolem dvou desítek lidí a uklidilo se přes 100 kg odpadků.

Podbořanští se pustili do úklidu individuální formou nebo jako “rodinná výprava”. Uklízelo se na cyklostezce za Billou směr Pšov, v Hlubanech u kapličky a tvrze, na Oprámu u rybníka, kolem zahrádek ke koupališti a na jiných místech. „Další tip na lokalitu k úklidu – od Izopolu po hlavní směr Alpka. Takový hezký kus přírody a tolik odpadků!“ napověděli organizátoři potenciálním dobrovolníkům. Za úklid děkují například Mirce Farkasové, která se spolu s dětmi úklidů účastní každý rok. Tento rok uklízeli v Hlubanech. Další dobrovolnice Hana Lerchová spolu se svou rodinou uklidila prostor u zahrádek blízko koupaliště. „Moc děkuji, jste všichni super,“ děkuje Zuzana Bechyňová, která společně se svou rodinou uklízela jako první už poslední únorovou sobotu. „Vyrazili jsme na cyklostezku směr Pšov. Posbírali jsme cca 12 kg odpadu, vesměs plechovky a láhve od piva,“ hlásila.

Do jarního úklidu se chystá zapojit i Monika Dvoržáková ze spolku Naše Buškovice. „Spíš to bude jenom soukromý úklid s dětmi,“ řekla.

Do celorepublikové kampaně Ukliďme Česko se zapojil i spolek VEEV z Petrohradu. „Víme, že je pandemie, ale ta nám nezabrání udělat něco potřebného pro svou obec. Podpořte nás, vezměte svou rodinu a zapojte se do úklidu 27. března. Můžeme vám také zajistit pytle, gumové rukavice. Prosím nahlásit do 24. 3., kdo bude potřebovat materiál. Za každou pomocnou ruku jsme velmi vděčni. Při práci se vyfoťte a pošlete na email: ucikovaeva@seznam.cz,“ vyzývá všechny dobrovolníky v Petrohradě a okolí Eva Učíková ze spolku, který i v tomto počinu podpoří obec Petrohrad.

V neděli 21. března, týden před hlavním jarním termínem akce Ukliďme Česko, se v celé ČR k akci oficiálně zaregistrovalo již více než 850 místních pořadatelů v jednotlivých lokalitách. Uklízet se bude na nejméně sedmnácti místech v okrese Louny. Chystaný úklid ve svém okolí oznámili na jarní dny dobrovolníci v Bitozevsi, Černochově, Hřivčicích, Libčevsi, Libořicích, Lounech, Pátku, Peruci, Radonicích, Stradonicích, Telcích, Petrohradě, Žiželicích, Velemyšlevsi, dokonce i na jednom místě průmyslové zóny Triangle u Žatce.

Úklidovou akci doprovází různé soutěže. A již tradiční soutěž fotografií z úklidů má krom nejosvědčenější kategorie Kuriozita nová témata. Rozhodně nezapomeňte fotit a hlavně pořadatelům do 15. května zaslat svoje výtvory. Odměny a další informace o soutěži najdete ZDE.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video