Husitské náměstí čeká rekonstrukce. Centrální dominantou bude kašna s kalichem

Hedvika Mašková 2021-04-06 13:30:00

Úprava povrchů, nový mobiliář, parkovací stání a stromová výsadba, čeká v tomto roce Husitské náměstí v Žatci. Po rekonstrukci Nerudova náměstí se stane dalším veřejným prostorem, které projde velkou obnovou. Jeho současný stav je velice špatný a náměstí zrovna neplní funkci, pro kterou bylo historicky určeno. Rekonstrukce by měla začít v tomto měsíci

,,V současné době běží lhůta pro případné námitky uchazečů výběrového řízení pro dodavatele stavby. Nabídková cena společnosti Gardeline je 7 789 881 korun, kdy předpokládaná hodnota zakázky činila 7,834 milionů korun. Předpoklad zahájení je v dubnu letošního roku a předpokládaný termín dokončení je letos v srpnu,“ informovala nás před dvěma týdny vedoucí odboru rozvoje majetku města Kateřina Mazánková.

Předmětem plnění veřejné zakázky budou stavební práce spočívající v opravě povrchů stávajícího Husitského náměstí v Žatci. Záměrem města je zajistit opravu dnes zcela nevyhovujícího povrchu stávajícího náměstí, včetně komunikace a chodníků. Celá stavba bude rozdělena na dvě etapy. První část je oprava centrální části náměstí a chodníků. V rámci první etapy se budou budovat také podzemní kontejnery. Druhou částí rekonstrukce bude oprava komunikace spojující železný most a výjezd na kruhový objezd Plzeňské ulice.

Husitské náměstí je umístěno v památkově chráněném území pod pivovarem. Je známo, že v 19. století se zde konaly trhy s ovocem. V současné době je náměstí využíváno pouze jako parkoviště a prochází přes něj také komunikace. Povrch náměstí je poškozený a chodníky na několika místech chybí. Vzhledem k důležitosti této lokality by mělo nové technické řešení přinést pozitivní změny.

Při investiční akci bude prostor navíc doplněn novým mobiliářem, jako jsou lavičky, koše, lampy a další. Nově je na náměstí ve středovém prostoru projektanty navrženo osazení kašny, na jejímž vrcholku by měl být kalich jako symbol Husitů. Dalším výrazným prvkem veřejného prostoru se stane replika studny. Přibude i zeleň, která na dnešním náměstí chybí. V návrhu se počítá s osazením čtyř vzrostlých stromů. 



Architektonický záměr obnovy Husitského náměstí. Foto: Město Žatec

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video