Senátoři: Dělení rozvojových miliard je „o nás bez nás“

2021-04-07 09:44:00

REGION (tz, r) — Přípravy na čerpání evropských miliard určených na rozvoj chudých regionů a restart české ekonomiky po pandemii jsou netransparentní a probíhají bez řádného zapojení veřejnosti. Ve svém usnesení to minulý týden konstatovali členové senátního Podvýboru pro regiony v transformaci. Vládu vyzvali, aby prodloužila čas na vytvoření kvalitních rozvojových strategií.

„Je to nejspíš naposledy, kdy Česká republika bude moci tak významně financovat svůj rozvoj ze společných zdrojů EU. Namísto pečlivé přípravy se zapojením krajů, obcí, nebo lokálních podnikatelů a neziskovek se vláda rozhodla tvořit rozvojové plány od úřednických stolů. Výsledkem je zmatek, nedostatek informací a kritika od těch, kdo se chtějí zapojit, třeba od starostek a starostů,” vysvětlil sokolovský senátor Miroslav Balatka, předseda Podvýboru pro regiony v transformaci.

„Nedostatečnou míru zapojení odborné i laické veřejnosti do příprav transformačních plánů vládě vytýká i Evropská komise, ale ministerstva na to reagovala jen několika on–line semináři. Proto jsme doporučili vládě zpomalit a prodloužit čas na přípravy,” upřesnil Balatka.

Kritika senátorů míří směrem k přípravám takzvaného Národního plánu obnovy, který má ČR pomoci zvládnout ekonomické dopady pandemie, a především k Modernizačnímu fondu a Fondu pro spravedlivou transformaci. „Základním marketingovým heslem spravedlivé transformace je >nikdo nesmí být opomenut<. V Česku se ale už při plánování přeměny chudých uhelných regionů zapomnělo na zapojení mnoha klíčových hráčů, od vedení měst a obcí či lokálních podnikatelů až po zástupce aktivních spolků. Hrozí tak, že se další miliardy korun utratí za málo užitečné projekty bez skutečného rozvojového potenciálu. Vláda by si měla uvědomit, že vážně není kam spěchat, a namísto snahy překotně utratit co to dá, připravit jasnou a široce sdílenou vizi rozvoje chudých regionů. Čas na to ještě stále je a přinejmenším ve svém senátním obvodu s tím rád pomůžu,” uvedl chomutovský senátor Přemysl Rabas.

Senátoři v usnesení vyjádřili nespokojenost s návrhem ministerstva financí, aby v rozporu s unijní politikou na srovnávání regionálních rozdílů stát při čerpání evropských dotací více podpořil regiony s vyšší mírou HDP . Evropská rada stanovila, že na projekty v méně rozvinutých regionech EU přispěje až do výše 85 procent nákladů a tzv. přechodových regionech míra podpory činí 70 procent. Vláda chce českým bohatším regionům rozdíl spolufinancování dorovnat ze státního rozpočtu.

„Stát na chudé regiony kašle dlouhodobě a teď to znovu ukazuje. Politika ve stylu chudým brát a bohatým dávat opravdu nevede ke zlepšení ekonomické a sociální situace méně rozvinutých krajů, které po desetiletí byly průmyslovou a energetickou centrálou celé země,” prohlásil senátor za Děčínsko Zbyněk Linhart, předseda senátního Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.

Senátoři — zatím bezvýsledně — už dvěma dopisy vyzvali ministryni financí, aby vláda svůj přístup ke spolufinancování evropských projektů přehodnotila.

Foto: Průmyslová krajina na severu Čech. Foto: Miloš ŠTÁFEK

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video