Příroda prokoukla, na řadě míst uklízeli dobrovolníci

Lucie Steklá 2021-04-06 13:59:18

V rámci celorepublikové akce Ukliďme Česko se do úklidu přírody zapojily také desítky lidí na Lounsku.

Lounsko (lus) Poslední březnový víkend se na řadě míst celého Česka, Lounsko nevyjímaje, nesl ve znamení úklidu.

Jak správě tušíte, úklidu toho, co lidé ,,zapomenou“ v přírodě. Akce Ukliďme Česko probíhá již několik let a díky ní vždy příroda díky tisícům dobrovolníkům prokoukne. Ač některá místa lidé dobrovolně uklízejí vícekrát do roka, pokaždé mají bohužel co uklízet. Někdy je až neuvěřitelné, co lidé do-káží v přírodě vyhodit, ať už během výletu, tak cíleně, protože se jim to doma už nehodí a zajet například do sběrného dvora je pro ně problém.

Na Lounsku se uplynulou sobotu uklízelo například v okolí Hříškova. Tam k úklidu formou výzvy starostky k občanům vyzvala Jana Kalašová. ,,Odpadky sbírali už od poloviny týdne starší občané, rodiny s dětmi, zapojili se i zaměstnanci obce a někteří zas-tupitelé. V části Hvížďalka si občané uklidili z vlastní iniciativy již před touto akcí část lesu, který je jejich sousedem,“ popsala akci starostka. Spoluobčané z Hříškova Bedřichovic podle jejích slov vysbírali odpadky na polních cestách a v remízkách, krajnice silnic i zastavěné části obce. ,,Kromě plastů, papírů, plechovek a skla, které běžně všichni třídíme jsme našli i obaly od barev, pneumatiky, matrace a zbytky domácích mazlíčků - pytel se psem, kočkou, slepice. Bylo toho hodně,“ dodala J. Kalašová. Občané v Hříškově a jeho spádových obcích si mohli vyzvednout předem rukavice a pytle na obecním úřadě, auto obecního úřadu poté jezdilo celé odpoledne a sváželo velké množství pytlů. Někteří občané využili i vlastní auto nebo traktor s valníkem. ,,Výsledkem jsou nejen uklizené katastry obce, ale i zmapování černých skládek zejména stavební suti. I přes velké komplikace s koronavirem a omezení, které s sebou nese nařízení vlády se v obci snažíme najít cestu, jak společně tvořit a pracovat ve pro-spěch občanů a prostředí, ve kterém žijeme v této nelehké době. Děkuji všem, kteří se podíleli a dali přírodě, sobě a dětem nejen dobrý příklad a pocit sounáležitosti, ale také pěkný den plný smysluplných činností,“ shrnula sobotní akci J. Kalašová.

Uklízelo se také v Lounech, kde se zapojili jak dobrovolníci jednotlivci, tak dobrovolníci z řad ,,Zelených“ a ,,Pirátů“. ,,Téměř žádná procházka po Lounech se nevyhne potřebě dostat se na druhou stranu Ohře. Lávka ,,u železňáku“ je zrovna zavřená a u mostu Veslařů je nepořádek přímo excelentní. Zaměříme se na toto rozlohou malé, ale důležité místo. Vsaďte se, že všichni ten rozdíl uvidí!“ vyzývali organizátoři. Osm dobrovolníků uklízelo u řeky Ohře u mostu Veslařů, kde úklid organizoval Přívoz LN / Zelení Louny. Dohromady tam sesbírali sto osmdesát kilogramů odpadů. ,,Jak úklid probíhal? Zanořili jsme se i pod most, kam se asi nikdo ještě neodvážil. Sebrali jsme na malém úseku dvanáct plných pytlů různého odpadu či skla. Plasty na tato místa ale budou lítat pořád z často přeplněných popel-nic na tříděné plasty, které jsou nedaleko umístěné,“ popsali organizátoři.

V ulicích Loun uklízeli také Piráti. Kromě plastů, skla a plechovek objevili také spoustu pneumatik, které jsme museli z lesa vyvézt. ,,Uklízecí akce stále pokračují, tak spojte příjemné s užitečným a ukliďte kousek přírody, která byla v posledních měsících pod velkým náporem turistů. Je to jednoduché - vezměte si sami rukavice a pytel anebo se podívejte do mapy, zda vaše obec nezřídila tzv. pytlomaty,“ vzkazují.

Okolí Hrádeckého potoka a další místa uklízeli v sobotu také lenešičtí dobrovolníci. Od osmé hodiny ranní uklízeli také dětská hřiště, parky i podél řeky, to vše individuálně. Obecní úřad pro dobrovolníky připravil Pytlomaty, které rozmístil po obci v blízkosti uklízených ploch. Tři pytle kolem Hrádeckého potoka nasbírala Pavla Tichá. ,,Hnus, co lidi vyhodí do přírody!“ okomentovala ,,svůj úlovek”.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video