Člověk v přírodě lákal na expozice spolků i norování

Lucie Steklá 2021-04-07 17:36:00

Tato původní výstava měla nejen v Lounech v osmdesátých letech velkou popularitu. Hlavně o víkendech se na výstaviště organizovaly autobusové výlety, které se doplňovaly s už tehdy slavnou výstavou Zahrada Čech v Litoměřicích. Nejdříve tam a pak do Loun nebo naopak. Na výstavě se podílely různé chovatelské a zahrádkářské spolky.

Naše snímky jsou z let 1986 až 87 a takhle byl třeba vyzdoben hlavní pavilon (foto č. 1). Po celou dobu všech ročníků Člověka v přírodě, byla jednou z nejvíce navštěvovaných ex-pozice rybářů. Nejen pro atraktivní ukázky ryb a rybaření, ale i pro neopakovatelnou sedmilhářskou pochoutku. To byl vyuzený kapr naložený ve speciálním nálevu. Na sním-ku právě u vany s nálevem Jirka Hanzák (č. 3). A kdo ne-ochutnal, jako by nebyl :-)

Mezi velice vyhledávané a hojně navštěvované bylo noro-vání v areálu myslivců (č. 2). Někdy se opravdu dlouho čekalo, než pes lišku vystrnadil z nory, někdy se ovšem stalo, že liška chytla psa a to se muselo rychle zasáhnout. Po celé trase totiž byly kontakty, nebo chcete-li čidla, a podle rozsvícených žárovek se poznalo, kde kdo v noře je. Poslední ročníky výstavy ale již bylo norování zakázáno.

Zvláště pro děti byla lákavá expozice akvaristů (č. 4), chovatelů okrasného ptactva a zvířátek obecně. Velkou návštěvnost měl i pavilon včelařů a dalších pěstitelů a chovatelů. V rámci výstavy Člověk v přírodě se uskutečnily, tuším, že dva ročníky hudební soutěže Lounský Brontosaurus. Náplní autorské soutěže bylo životní prostředí a v roce 1986 se účastnila i lounská skupina Spektrum s Jardou Kleinem (č. 5).

Zázemím výstavy jsou od jejích počátků na lounském výstavišti Masarykovy sady v Lounech. Vůbec první výstava tam proběhla roku 1931. V té době lounské výstaviště navštívil i tehdejší československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Po sametové revoluci zažívalo krátce výstaviště útlum, ale už za několik let opět sloužilo hojně k pořádání řady výstav.

Výstaviště se nachází v blízkosti historického jádra města na břehu řeky Ohře. Disponuje čtyřmi stálými výstavními pavilony o celkové rozloze 1 053 m², venkovními prostory o rozloze 4 500 m², amfiteátrem a restaurací v zrekonstruovaném pavilonu A.

Tradiční výstava Člověk v přírodě - drobného zvířectva a chovatelských potřeb, zdravé stravy a života probíhá i v novodobé historii. Výstavu pořádá společnost Diamant Expo a v posledních několika letech je spojená s výstavou Řemesla a kreativita.

Text: (bab, lus), foto: Ladislav Bába


Napsal(a): Ladislav Bába

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video