SPORTOVNÍ KLUB ČERNČICE: A tým chce do krajské soutěže, mládež je příslibem do budoucna

Lucie Steklá 2021-04-07 19:46:00

Ve sportovních klubech zjišťujeme, jak se jim daří v době pandemie a jaké plány mají na dobu, až se vše vrátí ,,do normálních sportovních kolejí”. Dnes představuje SK Černčice.


  • HISTORIE SK ČERNČICE

SK Černčice je fotbalový tým z Ústeckého kraje, který byl založen v roce 1927.

Fotbalový klub se začal formovat po skončení první světové války, kdy první utkání se odehrála na louce za hřbitovem u Obory. Pozvolna vznikal zárodek budoucího mužstva a scházeli se první funkcionáři, členové budoucího výboru.

Důležitým milníkem bylo vstoupení do fotbalového asociace. Oficiálně byl Sportovní klub Černčice založen na ustavující schůzi dne 8. srpna 1927. Byly schváleny první stanovy a funkcionáři, kdy prvním předsedou byl zvolen Antonín Feigl, místopředsedou Václav Hora, sekretářem Ladislav Prášil a členové výboru: František Bárta, František Veselý, Arnošt Rybář, Oldřich Fišer, Josef Janeba a Jaroslav Vondráček.

První hřiště klubu se nacházelo na dnešním Masarykově náměstí v Černčicích a hrála se 1. A třída Radějovy župy. Z důvodu, že původní hřiště na Masarykově náměstí bylo rozprodáno na stavební parcely a peníze fotbalisté neměli, tak museli vzít zavděk prostorem bývalé pískovny, který byl za-rostlý a zanedbaný, kdy dva roky trvaly přípravné práce hrací plochy.

V sezoně 1948/49 byl oddíl včleněn do Sokola a přejmenován na Sokol Černčice.

V Černčicích vyrostl i velký fotbalista Vlastimil Pokorný, který to z rodné obce dotáhl až do ligové Bratislavy. Z Bratislavy se Vl. Pokorný dostal i do reprezentace, kdy v roce 1948 hrál v Budapešti s Maďarskem.

Nejúspěšnější sezonu měl Sokol Černčice v roce 1972, kdy mužstvo bylo tvořené i vojáky ze Žatce. V roce 1973 postoupilo mužstvo z prvního místa 1. A třídy do krajského přeboru, což se v dějinách černčického fotbalu nikdy nestalo.

V klubu v současné době působí dva týmy dospělých, kdy ,,A“ mužstvo hraje okresní přebor a mužstvo ,,B“ působí ve III. třídě okresu Louny. Mládež oddílu v současné době tvoří dorost, mladší a starší žáci, mladší a starší přípravka a benjamínci. Mužstva mládeže hrají svá utkání v rámci okresu Louny a dorost hraje krajskou soutěž. Mužstvo ,,staré gardy” nehraje v žádné oficiální soutěži, ale organizují si pravidelné turnaje či přátelská utkání.


  • Jaké byly ,,covidové fotbalové sezony“ ?

,,Rok 2020 byl pro Sportovní klub Černčice rokem velkého zastavení. Už v březnu, kdy ze strany vlády České republiky z důvodu vyhlášených opatření šíření epidemie Covid-19 nebyla dohrána jarní část sezony 2019/2020, kdy byla sezona anulována pro veškeré mistrovské soutěže,” uvedl předseda SK Jan Musil.

V červnu 2020 se sportovní život na chvíli do areálu SK Černčice vrátil. Byla sehrána jen přátelská utkání ,,A“ mužstva s mužstvy TJ Sokol Chožov a TJ Sokol Vraný. Vzápětí na to musel být plánovaný mezinárodní turnaj mládeže, který každoročně SK pořádá, z důvodu opatření epidemie zrušen.

V sobotu 8. srpna 2020 Sportovní klub Černčice uspořádal tradiční pouťový turnaj starých gard za účasti týmů: SK Slavětín, TJ Spartak Perštejn a 1. FC Spořice. Pro tým Černčic to byl velice vydařený turnaj a jeho hráči obsadili 1. místo.

O týden později, v sobotu 18. srpna 2020, se konal v areálu SK Černčice druhý ročník turnaje ,,COPA ČERNČICE“. Jde o otevřený turnaj, který SK pořádá pro fotbalové nadšence se vztahem k obci Černčice. Do turnaje se tentokrát přihlásilo deset mužstev. Turnaj se odehrál na dvou zmenšených hřištích a na branky 5 x 2 metry. Hrací systém byl každý s každým. V tomto turnaji nešlo o vítězství, ale hlavně o zábavu a aktivní odpočinek strávený mezi přáteli a rodinou. ,,Jen pro informaci uvádím: turnaj vyhrál tým pod názvem „Prima kuchyně“, který nepoznal hořkost porážky během celého turnaje,” dodal J. Musil.

Po turnaji se konala venkovní zábava.

Následující víkend po turnaji byl již ve znamení prvního mistrovského utkání nové sezony ,,A“ mužstva dospělých, kteří se na sezonu 2020/2021 okresního přeboru připravovali od 21. července 2020 pod vede-ním nového hlavního trenéra Romana Se-kuly a jeho asistenta Dušana Lauricha. Před začátkem nové sezony ,,A“ mužstvo odehrálo tři přátelská utkání. Během přípravy ,,A“ mužstvo utrpělo jedinou porážku ze strany TJ Sokol Milešov (3:2). S týmem TJ Sokol Vraný vyhrálo po skvělém výkonu 5:2. Na generálku před soutěží okresního přeboru vyrazilo ,,áčko” do nového areálu SK Předonín, kde za velmi horkého počasí porazilo domácí mužstvo s výsledkem 9:1. Generálka se vydařila!

Na první mistrovské utkání dorazilo do Černčic mužstvo Havran Kryry. Soupeř měl velmi mladý tým a herní projev ze strany Kryr nebyl vůbec špatný, ale možná zkušenostmi a hlavně i s dávkou štěstí ,,áčko” první mistrovské utkání vyhrálo 2:1!

Další mistrovská utkání byly již v herní převaze „A“ mužstva a do 10. října 2020 všechny zápasy skončily vítězstvím, kdy na „kopačkách“ SK skončily týmy: SK Cítoliby, TJ Vrbno, FK Peruc, TJ Žiželice a Sokol Pátek. Porážku poznalo ,,A“ mužstvo až na hřišti v Buškovicích. Po vyrovnaném výkonu vyhrály Buškovice 1:0.

Po odehrání osmého kola okresního přeboru byla fotbalová soutěž pozastavena, a to opět z důvodu vyhlášených dalších opatření kvůli šíření epidemie Covid-19. Poslední kolo soutěže bylo již odehráno bez diváků!

V pozastavené soutěži se áčko Černčic nachází s osmnácti body na 3. místě za Kozly a vedoucími Buškovicemi. Má ale zápas k dobru, jelikož během podzimní sezony se neodehrálo utkání v Dobroměřicích (podmáčené hřiště). Sezona byla teprve na začátku a konec by ukázal, jestli by ,,A“ Černčic postoupilo do krajské soutěže (1. B třídy). To se ale zřejmě nedozvíme, jelikož jarní část roku 2021 dle mého názoru nezačne,” řekl předseda černčického klubu.

Druhý tým dospělých tzv. „B“ mužstvo je pod vedením hlavního trenéra Jiřího Lopaty a jeho syna Tomáše. Mužstvo „B“ plní funkci rezervního týmu pro „A“ mužstvo a to znamená, že pravidelně nastupují hráči, kteří nemají tolik prostoru v „A“ mužstvu nebo se musí rozehrát po zranění. Ve 3. třídě si „B“ tým nevede nejhůř a v pozastavené soutěži je na 5. místě se 14 body, kdy na vedoucí FK Chlumčany ztrácí 5 bodů.

Během roku přišli do SK (staro)nové tváře, kdy přestoupili: Jakub Brož, Jan Hloucha, Tomáš Houda a Robert Holler.


  • Mládežnické týmy mají Černčice ve všech kategoriích

,,Mládež je největší radost a příslib pro náš klub,“ říká Jan Musil, předseda SK Černčice. Podle jeho slov se klubu po letech znovu podařilo naplnit všechny skupiny věkových kategorií. ,,Oficiálně všichni registrovaní hráči od 5 let mohou podpořit a hrát za náš klub. K dnešnímu dni máme tedy mužstvo benjamínků, mužstvo mladší a starší přípravky, mužstvo mladších a starších žáků a od sezony 2020/2021 sdružený tým doros-tu ve spolupráci s FK Dobroměřice. Mužstvo dorostenců je příslibem do budoucnosti a pokusíme se v rámci možností vytvořit co nejlepší podmínky, nejen pro dorost, ale pro celou mládež a děti,“ přiblížil mládežnické týmy J. Musil.

V současné době mládežnické týmy samo-zřejmě společně netrénují. ,,Trenéři pro ně vymýšlejí sportovní výzvy. Starší a mladší žáci chodí ven společně s trenérem, samo-zřejmě v rámci vládních opatření... je to individuální trénink doma,” dodal.

Benjamínci a přípravky SK Černčice

Pod záštitou okresního fotbalového svazu Louny hrají každý víkend mužstva Benjamínků a mužstva přípravek satelitní turnaj. Nejmladší kategorie Benjamínků a mladší přípravky vede trenér Jan Pöschl a tým starší přípravky trénuje hlavní trenér Vlastimil Walter.

Žáci SK Černčice

Největší obdiv v současné době patří hráčům mladších žáků, jelikož pod vedením hlavního trenéra Tomáše Richtera a asistenta Radka Hese jsou v průběhu odehrané sezony s osmnácti body na 1. místě v okresním přeboru. Mladší žáci veškeré svá utkání vyhráli a většinou s velkým rozdílem ve skóre. Letní příprava včetně soustředění se trenérům vyplatila! Věkově mladší žáci nastupují i do zápasů starších žáků (z důvodu malého počtu hráčů v této kategorii), kdy například hráči: Anna Čechová, Šimon Hes, Štěpán Hes, Viktor Holý, Michal Kricner, Antonín Paleček a Vít Paleček musejí odehrát za víkend dvě mistrovská utkání. Díky těmto hráčům může mít SK obě kategorie žáků a nemusel pro sezonu 2020/2021 kategorii starších žáků odhlásit. Starší žáci pod vedením hlavního trenéra Vlastimila Hrnčíře a asistentů Petra Csonky a Jaromíra Holého jsou i za přispění mladších žáků v tabulce okresního přeboru na krásném 4. místě s patnácti body, kdy na vedoucí Klášterec ztrácí jen tři body!

Dorost SK Černčice

Od aktuální sezony po dohodě s FK Dobroměřice přihlásily Černčice po třech letech sdružený tým dorostu do krajské soutěže. Mužstvu byl ze strany SK při-dělen trenér Vlasti-mil Hrnčíř, který společně s Lukášem Radostou (FK Dobroměřice) trénují ve většině případů v areálu FK Dobroměřice. Mistrovská utkání byla rozdělena rovným dílem, aby si hráči: Jakub Hrnčíř, David Ivan a Matěj Paleček zahráli i na hřišti SK. Dorostenci jsou v současné době v soutěži 1. A třídy na 6. místě se ziskem osmi bodů, kdy třikrát vyhráli, jednou remizovali a jednou prohráli.


  • Modernizaci areálu epidemie nezastavila

Konec roku 2020 a začátek letošního roku 2021 nebylo sportovním klubům dopřáno odehrát naplánovaná mistrovská utkání či uspořádat turnaje z důvodu vládních nařízení spojených s pandemií koronaviru. ,,Dle mého názoru ročník 2020/2021 nebude dohrán. Doufám, že následující sezona 2021/2022 bude již ,,normální“ a vrátí se všichni členové SK a diváci do areálu,” věří černčický Jan Musil. Přes veškeré o-mezení a zákazy se v posledních týdnech snaží členové klubu vylepšit prostředí v areálu SK Černčice.

Během roku 2020 byly provedeny v rámci spolku například tyto práce: dokončení rekonstrukce bytu pro správce, odvoz stavebního materiálu (suť), úprava terénu příjezdové cesty k objektu kabin a vybagrování starých pařezů, zapuštění hadice do země kolem zábradlí kabin sloužící dobrovolným hasičům k napouštění vody během hasičských soutěží, srovnání terénu ve svahu za střídačkou domácích, rekonstrukce střídaček, laviček a příjezdových vrat do areálu SK. V letošním roce 2021 bylo plánováno kácení stromů, ale z důvodu pandemie nebylo provedeno. ,,V rámci letošního roku vyměníme železný spodní rám na brankách na hrací ploše za hliníkový. Snad se nám podaří vyměnit i část oplocení kolem areálu. Dále je prováděna běžná údržba areálu a hrací plochy,“ přiblížil současnou činnost v klubu J. Musil. Nově zvolený výkonný výbor valnou hromadou SK Černčice se podle jeho slov pokusí vše připravit na stavbu nových kabin, které by byly plně funkční a vyhovující než současné zázemí. Vše ale záleží na finančních prostředcích a investičních dotacích. ,,Těchto úprav a dalších změn ve fotbalovém areálu by nebylo možné za podpory obce Černčice, z dotačních programů, ale také bez práce členů SK a nového správce Dušan Lauricha s rodinou, kteří se podíleli na brigádách. Chci poděkovat jménem sportovního klubu Černčice, výkonnému výboru, trenérům, hráčům za skvělou re-prezentaci, rodičům za podporu svých dětí, divákům za přízeň černčického fotbalu, zaměstnancům obce za vstřícnost a ochotu při pomoci s odvozem posečené trávy a spadaného listí. Dále velké poděkování patří obci Černčice, která stojí za námi a dává nám velkou sílu, oporu k činnosti a spolupráci. Věřím, že již brzy vše opět naskočí do obrátek a naplno se budeme věnovat sportovní aktivitě v našem sportovním areálu. Vážení čtenáři, přeji Vám za Sportovní klub mnoho štěstí, úspěchů a hlavně zdraví, které je to nejcennější, co v životě máme,“ uzavřel předseda SK Černčice.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video