V pondělí se vrátí část dětí do škol. V neděli se opět uskuteční protestní jízda

Soňa Šímová 2021-04-08 16:02:00

CHOMUTOV/JIRKOV (soš, tz) — V pondělí 12. dubna se děti z mateřských školek a prvního stupně základních škol konečně opět shledají se svými spolužáky a učiteli ve školách. Ty se na otevření a další záležitosti spojené s návratem žáků do lavic intenzivně připravují. Některým rodičům se ovšem nelíbí nutnost testování a ochrany dýchacích cest.

„Školy jsou připravené na pondělní zahájení výuky i přesto, že se o tom ředitelé oficiálně dozvěděli v úterý po zasedání Vlády ČR. Na prostudování metodických pokynů k provozu škol a školských zařízení, způsobu testování včetně informování rodičů mají pouze dva pracovní dny a víkend,“ popsal hektickou přípravu vedoucí odboru školství jirkovské radnice Karel Bernt. A na návrat žáků se narychlo chystají se i chomutovské školy. „Dnes byly na Krajském úřadě vyzvednuty antigenní testy pro školy, které budou během zítřka předány školám, jichž se týká první fáze znovuotevření. Během dnešního dne byly z MŠMT na školy distribuovány manuály upravující provoz škol a školských zařízení vzhledem ke Covid-19. V souladu s tímto manuálem ředitelé škol otevření připravují. I přes obrovský časový pres, který je na školy nyní vyvíjen, věříme, že se 12. dubna vše bez větších problémů zvládne a alespoň část žáků se dočká prezenční výuky,“ upřesnila dnes (8. dubna) tisková mluvčí chomutovského magistrátu Veronika Říhová

A zatímco děti se do lavic převážně těší, rodiče řeší několik starostí naráz. „Moji dva kluci půjdou každý jinak. Jeden týden jeden, druhý týden druhý… Takže když jeden něco zavleče domů, tak to ten druhý odnese do školy,“ popisuje jeden ze svízelů maminka Radka. Rotační výuka navíc znesnadňuje zaměstnání pracujícím rodičům. Někteří učitelé v průběhu tohoto týdne pouští dětem video, na kterém se dozví, jak správně provést výtěr z nosu, aby vše první den proběhlo hladce. Někteří rodiče s tím již doma dětem pomáhají. „Malá se moc těší i za cenu testování. V neděli si uděláme nácvik,“ říká maminka Kateřina.

Na opačné straně jsou pak rodiče, kteří odmítají děti za těchto podmínek do škol posílat. „Stížnosti se objevují v jednotkách a jsou směrované ke způsobu testování, tj. výtěrem z okraje nosu. Zpochybňují nezávadnost čínských testů Singclean, dotazují se na jiné možnosti testování, popř. jsou rozhodnuti neposílat děti do školy a žádat o distanční výuku,“ upřesnil Karel Bernt.

Spíše než k radním, směřují dotazy a stížnosti přímo k ředitelům, škol, kteří převážně odmítají s rodiči vést diskuze. „Vstříc nám vyšli třeba na jedné z jirkovských škol, kde rodičům umožní „plivací“ testy, pokud si je sami zakoupí,“ říká Marie Pištorová z Chomutova, která zároveň před časem založila facebookovou skupinu „!! Děti do škol bez podmínek!! na severu“. Ta čítá již kolem sedmi stovek členů, kteří vzájemně sdílí informace a rady pro rodiče, kteří nesouhlasí s opatřeními vlády. „Sama mám předškolačku, kterou do školky za těchto podmínek posílat nebudu. Nechci aby si do nosu zaváděla tyčinku, která je karcinogenní. Navíc jako astmatička nesnese ochranu dýchacích cest,“ vysvětlila Pištorová. Ta zve všechny odpůrce opatření ve školách na třetí protestní jízdu, která se uskuteční tuto neděli od 11 hodin, kdy se zájemci sejdou na parkovišti u „Bandy“. „Jízdy se konají každou neděli, na první se sešlo 45 aut, na druhé už o deset více. Projíždíme symbolicky kolem škol a pro všechny zúčastněné je to velmi emotivní zážitek,“ popsala organizátorka protestů s tím, že ty se konají i v jiných městech, kde se inspirovala.

Pro bližší informovanost ohledně testování či k zodpovězení dalších otázek lze navštívit internetový odkaz edu.cz, kde je vše potřebné důkladně vysvětleno. „I když chápeme, že cesta návratu skrze testování žáků není zcela komfortní, je bezesporu v současné situaci potřebná a prosíme tímto rodiče o akceptaci této nezbytné podmínky pro umožnění návratu dětí do školských zařízení,“ dodává náměstek chomutovského primátora Milan Märc.

S návratem dětí do škol souvisí i mimořádné opatření o zrušení činnosti vybraných škol zajišťujících péči o děti rodičů, jež jsou členy IZS. Po ukončení nouzového stavu následně končí oprávnění vlády k nařízení výkonu péče o tyto děti, ale díky mimořádnému opatření zůstane ještě ve hře. „Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci je nezbytné zachovat péči o tyto děti, proto bude díky mimořádnému opatření a za jistých pravidel jejich přítomnost umožněna,“ doplnil náměstek Märc. Mateřské školy budou na základě mimořádného opatření moci navštěvovat děti IZS ve věku od 2 do 5 let a to v zařízení, ve kterém jsou zapsány k předškolnímu vzdělávání. Dětem, které jsou žáky 1. stupně základní školy, bude umožněna celodenní přítomnost ve školní družině nebo školním klubu v týdnech, kdy v jejich třídě probíhá distanční výuka.

Foto: Soňa ŠÍMOVÁ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video