Na Nechranické přehradě se našly dvě uhynulé labutě. Hasiči se za nimi museli vypravit na vypůjčeném kajaku

Hedvika Mašková 2021-04-11 14:00:00

Výskyt ptačí chřipky v našem regionu zvyšuje všímavost občanů k mrtvému vodnímu ptactvu. Dvou uhynulých labutí si všimli také žatečtí chataři na Nechranické přehradě u Vikletic. Na místo přivolali hasiče. Městská policie pak zajistila veterináře.

K obci Chbany-Vikletice vyjela hasičská jednotka ze stanice Chomutov, kterou ve středu 10. března v podvečer přivolali rekreanti ke dvěma uhynulým labutím s podezřením na ptačí chřipku. Hasiči se za nimi museli mezi rákosím vypravit na vypůjčeném kajaku.

Zda se u dvou mrtvých labutí z Nechranické přehrady ptačí chřipka potvrdila jsme se zeptali Státní veterinární správy. Bylo nám sděleno, že žádné opatření u volně žijících ptáků v našem regionu v daném termínu nepřijali.

,,Domnívám se, že byl výsledek u labutí na Nechranické přehradě negativní, ale je možné, že se jejich úhyn ani nevyšetřoval. Ne všechny uhynulé kusy volně žijících ptáků se totiž musí na vyšetření posílat, obzvlášť, když se již v dané lokalitě o nějakém úhynu konkrétního ptactva ve volném chovu ví,“ vysvětlil nám tiskový mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček a doplnil: ,,Pokud by se jednalo o úhyn velkého hejna ptáků nebo novou lokalitu, výskyt by se prošetřoval a v případě potvrzení by bylo nové ohnisko uvedeno v monitoringu naší organizace.“

Virus ptačí chřipky byl v Žatci na Ohři zjištěn u jedné labutě začátkem měsíce března. Labuť musela být usmrcena. Veterinární správa si pracovně vytyčila zhruba desetikilometrový okruh a velkochovy o výskytu viru informovala. Ptačí chřipka, konkrétně subtyp H5N8, se v Ústeckém kraji objevila po čtyřech letech.

,,Jedná se o typ chřipky, který se na lidi běžně nepřenáší, jen za zcela výjimečných možností. A protože k nálezu došlo ve volné v přírodě, nevytyčuje se v takovém případě žádné ohnisko ani ochranné pásmo. Ptáci totiž migrují, dnes jsou v Žatci a zítra třeba na Nechranické přehradě. Bohužel je zrovna v okolí tohoto nálezu poměrně hodně velkochovů, například Xaverov, Astra Žatec, Frobe nebo Vodňanské kuře, a to jsou dohromady stovky tisíc ptáků. Upozorňujeme tedy chovatele na to, aby stoprocentně dodržovali zásady biologické ochrany chovů. Ono se to samozřejmě děje i normálně, ale v tomto případě se jim to připomíná, aby opravdu něco nezanedbali. Protože v případě zavlečení nákazy do chovu musí být takový chov zcela zlikvidován, což by jim způsobilo velkou hospodářskou škodu,“ zodpověděl v rozhovoru pro webový server iDNES.cz ředitel Krajské veterinární správy Ústeckého kraje Petr Pilous.

Foto: Jiří Hlavatý

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video