V pondělí otevře zoopark i knihovna

Soňa Šímová 2021-04-09 14:40:46

CHOMUTOV (tz, soš) — Už jen do neděle, ani o den déle! Chomutovský zoopark s nadšením vyhlíží pondělí 12. dubna, kdy opět otevře své brány návštěvníkům. Ti se mohou po čtyřměsíční nucené uzavírce těšit i na několik zvířecích novinek. V omezeném provozu otevře i knihovna, vyjma studovny.

„Už se nám po vás stýská.“ - „Už abychom k vám mohli“. - „Jakmile to bude možné, chceme přijet.“ Takové vzkazy nechávali fanoušci chomutovského zooparku pod každým facebookovým příspěvkem, kterým se pracovníci snažili alespoň na dálku zprostředkovat život v areálu. „Bylo to trochu smutné čtení, protože nám se stýskalo úplně stejně. Ale už je konec. V pondělí otevíráme,“ hlásí radostně ředitelka zooparku Věra Fryčová. „Už se všichni moc těšíme!“

A mohou se těšit také návštěvníci. Nejen na vytouženou procházku po oblíbeném areálu, ale také na několik zvířecích nováčků, kteří se v zooparku objevili během lockdownu. Třeba miniaturního osla středozemního, dvě samice pižmoňů, jeřába bílého nebo nově narozená mláďata.

Malého oslíka Bonyho si jistě oblíbí hlavně děti. Zoopark mu navíc zřídil výběh hned vedle největšího plemene osla poitouského, takže zajímavé bude i srovnání obou oslů. „Veselejší pohled je také do centrálního výběhu pižmoňů, kam jsme k našemu osamělému samci přivezli dvě pižmoňky z Nizozemí. Rychle se všichni sžili a působí jako rodinka,“ dodává vedoucí zoologie Miroslav Brtnický. Poprvé bude ve voliéře poblíž tuleňů k vidění také nový druh jeřába, konkrétně jeřáb bílý, posvátný pták sibiřských Jakutů.

Aktuálně v zooparku řeší také otázku prodlužování platnosti permanentních vstupenek. „Je to dost složité rozhodování,“ přiznává ředitelka. „Chápeme, že jsme byli po celkem dlouhou dobu zavření, na druhou stranu to nebyla naše volba. Bylo to rozhodnutí vlády.“ Navíc výnosy ze vstupného jsou podstatným příjmem zooparku a takhle by o něj přišel dvakrát. Jednou kvůli nucenému uzavření, podruhé prodloužením sezónních vstupenek.

Otevření zoologických zahrad je součástí první etapy vládního rozvolňování protiepidemických opatření. Zahrady mohou do areálů vpustit je pětinu z celkové kapacity návštěvníků, to ale pro zoopark není velká překážka. „Rozlohou jsme největší zoo v republice, takže i kdybychom počítali kapacitu podle nejpřísnějších omezení z loňského roku, vychází to na více než tři tisíce návštěvníků za den. To je na dny mimo hlavní sezónu více než dost,“ vysvětluje ředitelka Fryčová. Přesto ještě v zooparku probírají možnosti, jak naplnění povinné kvóty v rámci pokladního systému hlídat.

Uzavřené musí zůstat vnitřní prostory, tedy terárium, noktuárium i Zooshop. V celém areálu je také nutné dodržovat základní opatření, tedy mít ochranu dýchacích cest a zachovávat rozestupy.

Od pondělí 12. dubna bude otevřena také Chomutovská knihovna. A to v omezeném režimu od pondělí do pátku od 9 do 17 hodin. Z provozních důvodů je uzavřená studovna. Společenské hry ze studovny objednávejte emailem na knihovna@chomutovskaknihovna.cz nebo telefonicky na 702 003 451. Vracet a vyzvedávat je můžete v oddělení dětské literatury. Pobočka Březenecká je otevřena ve všední dny kromě úterý od 9 do 17 hodin a pobočka kino Oko v pondělí a v pátek od 14 do 17 hodin a ve středu od 9 do 12 hodin. Všechny výpůjčky jsou prodlouženy až do konce dubna. Návštěvníci jsou povinni dodržovat platné hygienické předpisy. 

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video