Kaplička v Hlubanech o Velikonocích ožila

Alla Želinská 2021-04-14 00:42:00

Letošní Velikonoce v návěsní kapličce v Hlubanech byly trochu jiné, ostatně jako všude – kvůli pandemii koronaviru, zákazu hromadných akcí a setkávání se. Dvě dobrovolnice Mirka Farkasová a Zuzana Bechyňová, které se snaží o záchranu a zvelebení kapličky, i v těchto podmínkách vymyslely způsob, jak si připomenout velikonoční tradice a přivítat jaro.

Všichni, kdo na hlubanskou náves zavítali v době od Velkého pátku do Veliko-nočního pondělí, si mohli užit trochu pohybu a zábavy při plnění sedmi úkolů rozmístěných na keřích a větvích stromů kolem kaple. Ke splnění jste nic nepotřebovali, jen dobrou náladu! „Veselé úkoly zajíce Felixe – to byl skvělý nápad Zuzky, jíž tímto děkuji. Jsem ráda, že jsem mohla aspoň na chvíli opět přivítat v kapličce malé i velké návštěvníky, právě o Velikonocích – největších křesťanských svátcích,“ řekla Mirka Farkasová. Všechny, kdo přišli do kaple dopoledne na Bílou sobotu a Červené Velikonoční pondělí, vřele vítala a nabídla malou odměnu.

Zájemci si mohli na informační ceduli přečíst zajímavosti o vzniku kaple a její historii, která je stále záhadou. Dosud se totiž nepodařilo zjistit datum ani okolnosti založení. Obecní kronika zmiňuje renovaci kaple v roce 1819. Toto datum se objevuje také u dveří. Další renovace proběhla v roce 1913. Podle pramenů, opravu provedla obec Hlubany. Zároveň byl pravděpodobně zavěšen zvon věnovaný sv. Anně, které je kaplička zasvěcena. Kaple dnes patří římskokatolické církvi – farnosti Podbořany. V roce 2017 ruku k dílu přiložil kroužek Kevin.

Od roku 2018 dobrovolnicky spravují kapličku Mirka Farkasová, která bydlí poblíž kaple, jež je její srdeční záležitostí, jak říká, a Zuzana Bechyňová z 1. České společnosti. Díky grantu od města Podbořany a Nadace Via, dále také díky výtěžku z uspořádaného dobročinného bazaru a pomoci místních dobrovolníků se snaží kapličku opravovat. „Něco se již podařilo, ale stále je tře-ba zásadní oprava – například stropu. Řemeslníci, šikovní lidé by se našli, hlavní „kamen úrazu” je ovšem sehnat finance na velkou opravu. Možná formou veřejné sbírky…“ přemítá Miroslava Farkasová.

A jeden zajímavý nápad zazněl během naší návštěvy hlubanské kaple. Co když pod kopulí její věžičky čeká na své objevení nějaký vzkaz z doby minulé? Anebo naopak, nebylo by prozíravé umístit do kupole vzkaz pro budoucí generace? „Jestlipak jednou ten, kdo bude opravovat strop a střechu, také najde ukrytý poklad nebo odkaz z minulosti, který by nám prozradil, co se tady odehrávalo před více než sto lety... Stálo by to za to,“ usmívá se Miroslava. V tomto směru může pomoci komunikace a rozvíjení spolupráce s farností Podbořany (která každou pomoc vítá), kaple totiž patří církvi.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video