Tykačovy Počerady dostaly emisní výjimku. Čtyřnásobné množství rtuti v ovzduší nevadí

Redakce 2021-04-14 14:40:00

Počerady (red) Krajský úřad Ústeckého kraje udělil výjimku z nových evropských emisních limitů Elektrárně Počerady. Ta bude platit čtyři roky, během nichž musí společnost miliardáře Pavla Tykače provést kompletní ekologizaci za miliardy korun.

„Nové Počerady budou díky nejvýznamnější ekologizaci od 90. let jednou z nejčistších elektráren v Česku. říká Stanislav Klanduch, generální ředitel Elektrárny Počerady.
Investice do Nových Počerad se budou pohybovat v řádu miliard korun. Jako první proběhne rekonstrukce výrobního bloku 6, která bude zahrnovat opravu kotelny, turbíny a zařízení strojovny a také opatření pro snížení prašnosti a intenzifikaci odsíření. Kromě investic do snížení emisí, připravuje elektrárna úsporné nakládání s vodou a důsledný monitoring všech hodnot.
Krajský úřad potvrdil Počeradům výjimku z nových emisních limitů pro rtuť v rozsahu 28 mikrogramů na metr  krychlový. To je zhruba čtyřnásobek množství, které povolují současné normy. A právě na to upozorňuje organizace Hnutí DUHA, která se bude snažit rozhodnutí krajského úřadu zvrátit.
„Ekologické organizace Hnutí DUHA a Greenpeace považují rozhodnutí za nebezpečné pro zdraví a životní prostředí a zároveň nezákonné a v rozporu s metodikou Ministerstva životního prostředí. Proto v zákonné lhůtě patnácti dnů podají odvolání k Ministerstvu životního prostředí a budou požadovat zrušení výjimky,“ uvedl v reakci tiskový mluvčí Greenpeace Lukáš Hrabek.
Udělování emisních výjimek není v Česku ničím neobvyklým. Díky tomu mohou fungovat třeba i některé elektrárny skupiny ČEZ.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video