Kuchyňku a dílny čeká rekonstrukce. Nové učebny umožní žákům rozvíjet praktické dovednosti

Hedvika Mašková 2021-04-19 13:00:00

Nový kabát dostane část vyučovacích prostor v Základní škole Komenského alej v Žatci. V pavilonu v areálu školy se budou rekonstruovat dílny a také kuchyňka, které jsou vzhledem k současným požadavkům žáků i učitelů již zastaralé. Budova získá také bezbariérový přístup.

,,Rekonstrukce učeben bude mít dvě části, a to stavební práce a vybavení novým nábytkem. V učebnách by měla být vy-měněna podlaha i okna. V rámci bezbariérovosti bude vybudováno bezbariérové WC a pořízen schodolez,“ vysvětlil ředitel Základní školy Komenského alej v Žatci Zdeněk Srp.

Díky opravě útrob pavilonu nacházejícího se mimo hlavní budovu školy vznikne nová keramická dílna a také kuchyňka. Jedná se o prostory, které využívali zejména žáci druhého stupně základní školy. Nově by je však měly při výuce, i mimo ni, navštěvovat také mladší děti.

,,Učebny, jak dílny, tak i kuchyňka, budou vybaveny novými posuvnými stoly, které se přizpůsobí výšce dítěte. Jejich výhodou bude jejich flexibilita a multifunkčnost. Vhodné totiž budou pro práci se dřevem i kovem. Součástí keramické dílny bude také pec a hrnčířský kruh,“ popsal Zdeněk Srp, který po rekonstrukci učeben o ně očekává zvýšený zájem. Rozvíjet by se zde mohla i mimoškolní aktivita, jako například keramický kroužek.

Před několika dny bylo vyhlášeno výběrové řízení na dodavatele renovace učeben. Celková cena by měla činit cca 9,33 milionů korun. Konkrétní cena bude ale známá až po vysoutěžení dodavatele. Devadesát procent pokryje dotace a deset procent doplatí zřizovatel Město Žatec. Stavební práce by měly započít již příští měsíc a se startem nového školního roku už by mohlo být hotovo.

,,Ve spolupráci s Městem Žatec bychom ještě chtěli udělat nová okna a dveře v celém pavilonu. Nejenom z důvodu, aby měla budova kompaktní vzhled, ale také proto, že jsou současná hliníková okna a dveře nevyhovující a profukují,“ dodal Zdeněk Srp.

Současně s blížící se rekonstrukcí odborných učeben probíhá na Základní škole Komenského alej v Žatci další projekt, a to zefektivnění školního prostranství. V jeho rámci vybuduje škola na svých pozemcích broukoviště, ptačí budky, bylinkovou zahrádku i vyvýšené záhony z modřínového dřeva, které budou žáci obhospodařovávat během pěstitelských prací. Až se děti vrátí zpátky do školy, budou si moci smontovat záhony a vysázet květiny samy. Vedle zmiňovaného pavilonu v areálu školy by mohlo vzniknout také zastřešené venkovní divadlo. Zdejší žáci se rozhodně mají na co těšit!

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video