Zachránil život a pak vypustil trénink

Otto Urma 2012-05-28 08:49:00

Louny – Není obvyklé, že mladý člověk reaguje tak rozhodně, jak při záchraně života 29. února postupoval osmnáctiletý student lounské Obchodní akademie gen. Františka Fajtla Matěj Kočí z Ústí nad Labem. Vracel se právě na internát odborného učiliště ve východní části Loun, aby se převlékl a vyrazil na kole na cyklistický trénink, když na chodníku nedaleko čerpací stanice Shell spatřil bezvládně ležícího muže.

„Okamžitě jsem k němu běžel. Viděl jsem, že je na tom velice špatně. Zavolal jsem záchranku a podle jejich rad a toho, co jsem se ve škole při vyučování naučil, jsem mu dával masáž srdce a umělé dýchání. Za chvíli u nás zastavila nějaká žena a společně se nám podařilo muži poskytnout první pomoc. Pak přijela záchranka, a když muže nakládali, lékař mi řekl, že jsme mu zachránili život,“ popsal při přijetí u starosty Loun Radovana Šabaty za tento čin Matěj, který je nejen dobrým studentem, jak potvrdil ředitel školy Miloslav Bouda, ale je též členem cyklistického oddílu TJ Stadion Louny. „Nejdřív jsem byl celý roztřesený a nervózní, ale pak to ze mě spadlo. Když muže odvezli, byl jsem úplně hotový a na trénink jsem se musel omluvit. Nebyl jsem ničeho schopný,“ dodal Matěj.
O jeho hrdinství se ředitel školy dozvěděl až nyní a společně s vedením radnice mu poděkovali a předali malý dárek. „Byli bychom rádi, kdyby se přihlásila také neznámá žena, která Matějovi pomáhala, abychom jí mohli také poděkovat,“ dodal na závěr setkání starosta Šabata.

Napsal(a): Otto Urma

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video