V nevyužívané budově vznikají nové obecní byty

Hedvika Mašková 2021-04-23 09:30:00

Bytů je málo a žádostí o bydlení hodně. Liběšice se proto rozhodly navýšit svůj bytový fond a v prostorách bývalého zdravotnického střediska od loňského léta budují čtyři nové byty. Nevyužívaná budova nyní prochází celkovou rekonstrukcí. Do konce letošního června by však mohly být práce již ukončené.

V domě na návsi v Liběšicích vznikají v současnosti čtyři bytové jednotky, jedna garsoniéra a tři byty s dispozičním řešením 2+kk. Půjde o byty ve vlastnictví obce, které budou následně nabízené k pronájmu. Aktuálně má obec Liběšice ve svém majetku devět obecních bytů.

,,Na obci máme asi čtrnáct žádostí o byt. Budoucí nájemníky do nových bytů tedy vybereme na základě porady s kolegy zastupiteli. Rád bych, aby byt dostali ti, kteří ho skutečně potřebují, jako například rodiny s dětmi nebo místní občané, kterým tak pomůžeme. Byt můžou dostat ale i občané odjinud, máme zájem o nárůst obyvatelstva,“ vysvětlil, jak bude s byty naloženo po jejich zkolaudování, starosta obce Liběšice Petr Valenta.

Rekonstrukce bývalého zdravotnického střediska probíhá od léta minulého roku. Hotovo by podle starosty mohlo být do konce letošního června. Kompletní přestavba by se tak mohla zvládnout přesně za rok.

,,Právě probíhají zednické práce, ale ještě nás čekají rozvody odpadů a zabudování septiku. Bude se rovněž zprovozňovat tepelné čerpadlo, jelikož všechny byty budou mít podlahové vytápění,“ prozradil liběšický starosta Petr Valenta a doplnil: ,,Budova vlastně prošla generální úpravou. Jediné, co bylo zachováno, byly čtyři obvodové zdi. Vnitřek domu se dělal celý nově od podlahy až po strop. Nová je rovněž střecha i okna.“

Finance na rekonstrukci budovy putují z našetřených obecních peněz. Liběšice se tedy nerozhodly vydat cestou dnešních oblíbených dotací. ,,V případě získání dotace bychom museli garantovat sociální byty, což jsme nechtěli. Práce na objektu probíhají částečně dodavatelsky a částečně svépomocí. Ruku k dílu přiložili rovněž zaměstnanci obce. Původně jsme chtěli zvolit firmu. Sešly se nám tři nabídky, které se nám jednak zdály předražené a jednak nesplňovaly naše podmínky. V rámci úspor jsme se proto rozhodli pro zmíněný kompromis a máme pocit, že tím stavbu výrazně zlevníme,“ pochvaloval si při našem setkání Petr Valenta.

Popiska foto: Rekonstrukce bývalého zdravotnického střediska v Liběšicích pokračovala v minulých týdnech zednickými pracemi. My jsme řemeslníky Pavla Huttera a Michala Postředníka naším redakčním fotoaparátem zachytili při nanášení penetrace pod fasádní omítku. Vrchní část průčelí budovy se ale již začíná pěkně vybarvovat. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video