Dobrá zpráva pro Žateckou teplárenskou? Vrchní soud snížil tresty za poškozování zájmů EU

Hedvika Mašková 2021-04-29 11:00:00

Pražský vrchní soud snížil peněžité tresty za poškozování zájmů Evropské unie společnosti Žatecká teplárenská a dalším třem obžalovaným, kterým ho loni v srpnu udělil ústecký krajský soud. Případ se týkal let 2015 a 2016, kdy firma, vlastněná městem, řešila projekt ekologizace dvou uhelných kotlů za 80 milionů korun. Dotace EU pokryla 85 procent nákladů, zbytek zaplatil Státní fond životního prostředí. V žádosti o proplacení dotace bylo podle obžaloby uvedeno, že byla postavena samostatná budova skladu topných olejů včetně příjezdové komunikace. Ve skutečnosti však tato stavba nikdy provedena nebyla a v žádosti byly tak uvedeny nepravdivé údaje.

Žádost o proplacení dotace podepsal tehdejší předseda představenstva Petr Šmíd. Tomu krajský soud loni uložil peněžitý trest 600 tisíc korun. Předminulý pátek mu vrchní soud částku snížil na 400 tisíc korun. Stejně tomu bylo také u Tomáše Špirka, který zajišťoval technický dozor investora. U obou soud také zrušil původní zákaz činnosti ve statutárních orgánech či dozorčích radách na pět let.

Třetím obžalovaným byl stavbyvedoucí společnosti Metrostav Daniel Folk, který vyhotovil k žádosti o dotaci soupis provedených prací. Krajský soud mu uložil peněžitý trest 200 tisíc korun a náhradní trest vězení v délce deseti měsíců. Pražský vrchní soud snížil peněžitý trest na polovinu.

Odsouzení musí také zaplatit ministerstvu životního prostředí škodu, kterou krajský soud původně stanovil na zhruba 448 tisíc korun. Odvolací instance ji snížila na 407 tisíc kvůli účetní nepřesnosti.

Dle verdiktu krajského soudu byla také odsouzena Žatecká teplárenská, která měla zaplatit 2,25 milionu korun. Pražský vrchní soud 9. dubna tento trest snížil na 800 tisíc.

,,Na první pohled to může vypadat jako dobrá zpráva pro Žateckou teplárenskou, ušetříme tímto přes 1,4 milionů korun. Nemohu se však ztotožnit s rozsudkem, jelikož jsem přesvědčen o tom, že společnost jako taková by neměla nést odpovědnost za svévolné a nezodpovědné jednání několika jednotlivců. Proto uvažujeme s naším právním zástupcem podání dovolání k nejvyššímu soudu. Jestli tak učiníme, rozhodne na svém zasedání představenstvo společnosti,“ uvedl na náš dotaz předseda představenstva Žatecké teplárenské Jaroslav Hladký.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video