Demolice bývalého statku na Kystře je dokončena

Lucie Steklá 2021-04-28 07:49:00

Výtěžek za kovový odpad předškolákům tamní školky zaplatí vstupenky do ZOO.

Kystra, Slavětín (lus) V minulých dnech proběhla demolice poslední hospodářské budovy v bývalém statku na Kystře. ,,Jsem velice rád, že demolice proběhla velice rychle a bez problémů. Suť byla rozdrcena a ponechána na místě demolice k dalšímu využití. Rozdrceno bylo kolem 1700 tun stavební suti. Rozdrcený materiál využije městys pro své účely, současně ho nabízí i k prodeji,“ uvedl starosta Slavětína Jaroslav Jandl. Demoliční práce včetně rozdrcení a uložení nebezpečného odpadu, neboť střecha byla z eternitu, provedla firma z Chrastavy za 592 tisíc korun.

Situace, která po demolici následovala, ukázala, že je ještě hodně lidí, kteří ihned, pokud je potřeba, nabídnou pomocnou ruku. Městys po demolici postrádal kovový odpad, jehož výtěžek měl být využit na vstupenky do ústecké ZOO pro předškoláky z tamní školky. ,, Po provedeném místním šetření se zjistilo, že železný odpad byl odvezen vozidlem sběrných surovin. V rámci úklidu místa demolice ho nechala odvézt demoliční firma. Vše jsem si s majitelem firmy vysvětlil a dohodli jsme se, že došlo k nedopatření a dojde ke kompenzaci formou finančního daru od AZ Demolice,“ přiblížil ,,menší zádrhel“ starosta. Mezitím městys našel jiné zdroje, z nichž vstupenky dětem zajistí. ,,Děkuji všem, kteří chtěli poskytnout náhradní finanční pomoc za železo, moc si všech nabídek vážím. Vše špatné je pro něco dobré, alespoň se ukázalo, že je ještě hodné dobrých lidí, kteří podají pomocnou ruku,“ dodal J. Jandl.

Demolice zemědělské usedlosti v Kystře začala necelé tři měsíce poté, co stát zrušil objektu památkovou ochranu, v březnu roku 2019. Požádal o to městys Slavětín, pod nějž Kystra spadá. „Stavba je v takovém stavu, že by už nešla zachránit. Nic jiného než demolice nezbývalo. Dalším důvodem je bezpečnost,“ řekl tehdy starosta městyse Jaroslav Jandl. Obec stavení s číslem popisným 1 získala darem od tehdejšího vlastníka, firmy, která dnes již neexistuje a jejímž jednatelem byl italský podnikatel. Ten se svým společníkem plánoval velkou rekonstrukci, nikdy k ní ale nedošlo.

Majitel usedlosti Mauro Piccinini byl v září 2019 odsouzen za tři přečiny zneužívání vlastnictví k úhrnnému podmíněnému trestu v délce 18 měsíců. Jednalo se o zanedbání péče právě statku v Kystře, ale také na zámku v Postoloprtech a Cítolibech. Jeho společník Giano Giacomo Baretti dostal za zneužívání vlastnictví na Kystře šestiměsíční podmíněný. „Nikdo není nucen z vlastní vůle kupovat památky, pokud to tak udělali, přenesli na sebe velké finanční břímě o památky a musejí o ně pečovat komplexně,“ uvedla ve svém rozsudku soudkyně. I sám znalec označil degradaci památek jako značnou, u Kystry to bylo šedesát procent.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video