Podbořanské hodiny už zase bijí správně, řídí je signál z Frankfurtu

Alla Želinská 2021-05-04 09:28:00

Restaurátor věžních hodin s licencí od Ministerstva kultury ČR Miloš Flossmann z Ostrova nad Ohří oslavil v dubnu 74. narozeniny, přesně v době, kdy dokončil opravu kostelních hodin v Podbořanech a hotovou práci předal zástupcům města. Jsou to v pořadí již 72. hodiny, které mistr za svoji dlouholetou praxi zprovoznil.

Své dětství a dospívání M. Flossmann strávil v Očihově a Podbořanech a je rád, že osud ho po tolika letech zavál právě do tohoto města. Během uplynulých několika týdnů sem dojížděl zejména proto, aby opravil městské věžní hodiny, na kostele sv. Petra a Pavla, který je dominantou města.

Vyučený hodinář, jenž má od roku 1992 zásluhu na obnovení chodu více něž sedmi desítek věžních hodin v republice, se kromě toho vyučil před lety ve Stochově i dalšímu řemeslu a roky působil jako odborník na hlubinné vrty a studny.

„Diagnoza“ podbořanských věžních hodin zněla: náročné na údržbu a neseřízené. Hodinář se po dohodě s městem pustil do práce, kdy ke stroji vystoupal nesčetněkrát, a po třech týdnech měl hotovo. Vyměnil starý stroj z roku 1970 za bezobslužný, řízený DCF signálem. „Největší problém byl úklid a očištění ručkových převodovek od holubího trusu. Bylo nutné zhotovit malé škrabky, takové motyčky a tím trus odstranit. Jinak by se musely číselníky z věže sejmout,“ vysvětlil pan Flossmann s tím, že tyto vícepráce městu ani neúčtoval, neboť má k Podbořanům osobní vztah. „Do Podbořan jsem chodil do školy a za tenhle kostel jsme chodili kouřit. Ani ve snu mě nenapadlo, že tyto hodiny budu někdy opravovat,“ dodal s úsměvem. Chod hodin ovládá strojek řízený rádiovým signálem DC z Frankfurtu, „tam je seřizovací modul, který reguluje hodiny v případě, že vypnou proud, jeho paměť pak zase nastaví správný čas“.

Při předání opravených hodin seznámil městského správce s jejich obsluhou a předal i návod. O hodinový stroj se pan Flossmann bude starat i nadále. „Tímto moje práce tady nekončí. Bude prováděna kontrola, když bude třeba odborný zásah, samozřejmě provedu,“ uvedl ještě hodinář.

V okolí Podbořan hodin opravil a zmodernizoval již několik. Restauroval a modernizoval např. věžní hodiny v Krásném Dvoře, v Nepomyšli, ve Velké Černoci nebo v Očihově. „Opravami věžních hodin se zabývám od roku 1992, restaurátorskými pracemi od roku 1999, po získání licence. Kromě toho vyrábím číselníky, hodinové ručky a provádím jejich pozlacení. Zabývám se restaurováním mechanických přístrojů,“ přiblížil práci i velkého koníčka Miloš Flossmann. Nyní se mu ozvali s další zakázkou z Národního technického muzea v Praze.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video