Města si připomněla výročí konce druhé světové války. Opět v tichosti

Alla Želinská 2021-05-08 14:46:00

Letos si připomínáme 76. výročí od konce druhé světové války. Státní svátek Den vítězství je právě dnes – v sobotu. Součástí oslav je na desítkách míst podbořanského regionu položení věnců k pomníkům padlých, které proběhlo většinou v pátek 7. května. V respirátorech a bez veřejnosti.

Také Podbořany a Kryry, Blšany nebo Vroutek připomněly události této doby ozdobením všech svých pietních míst. Jedno z nich, věnované památce padlých rudoarmějců, je na Masarykově náměstí v Podbořanech, s nápisem „Dík Rudé armádě za osvobození“, další kamenný pomník ve tvaru otevřené knihy s nápisem Čest a sláva hrdinům, kteří obětovali své životy za naši vlast, stojí před hřbitovem na kraji města. Zástupci radnice – starosta Radek Reindl, místostarosta Karel Honzl, tajemník Martin Gutzer – se poklonili památce hrdinů, kteří se na konci války postavili ozbrojenému nepříteli, a mnozí za to zaplatili svým životem.

„Hrůzy války nesmí byt nikdy zapomenuty. Jen tak nedopustíme hrůzy další…“ uvedl u této příležitosti starosta Reindl.

Pietní akty proběhly v pátek 7. května také u památníků v Kryrech, Strojeticích, Stebně a Běsně. Vedení města společně se zástupci Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel a Českého svazu bojovníků za svobodu uctili památku všech, kteří položili své životy za osvobození naší země. „Čest památce všech válečných obětí, všech, kteří nás v těžkých chvílích zachraňovali a zemřeli za naší svobodu,“ řekla k uctění památky Marie Čonková z historicko dokumentační komise SČVP. Člen výboru KSČM Kryry Milan Prezbruchý s předsedkyní Marií Brabcovou k památníku ve středu města položili svoji kytici a byla tam již předtím položena kytice za Čs. obec legionářskou. 

Také k pomníkům v Blšanech a do každé jejich obce byly položeny v pátek květinové věnce. Bez veřejnosti a doprovodných projevů. Věnce k pomníkům rozvezl místostarosta Wilhelm Kominek.

Zástupci města Vroutek u příležitosti výročí ukončení druhé světové války a státního svátku Dne vítězství položili věnce k pomníkům ve Vroutku, ve Vidhosticích a ve Skytalech.  

(Foto: L. Helásková, M. Čonková, J. Kubelka)

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video