Kauza Vrbětice hýbe Českem. Řeší ji také poslanec za okres Louny

Redakce 2021-05-12 10:00:00

Překvapivou zprávu o podezření na zapojení ruských tajných služeb do exploze v muničním areálu ve Vrběticích plní stránky českých i zahraničních novin. Sérii ničivých výbuchů z roku 2014, při nichž zemřeli dva lidé, mají dle zjištění bezpečnostních složek státu na svědomí agenti ze speciální jednotky ruské tajné služby GRU. Česká republika na zjištění reagovala vyhoštěním osmnácti ruských diplomatů. Rusko tento krok oplatilo vyhoštěním dvaceti zaměstnanců české ambasády v Moskvě. K celé kauze se prostřednictvím sociálních sítí a v celostátních novinách vyjádřil také člen sněmovního výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu, poslanec za okres Louny Pavel Růžička.

,,Kde se stala chyba při výbuchu beden na zbraně nebo munice v truhlách ve skladu, kde není elektrika, nejsou tam iniciační zdroje a nesmí tam být otevřený oheň, jsem řešil již v roce 2014. Takové rozluštění rébusu související s terorismem by mne opravdu nenapadlo. Jako bývalý hasič, který prováděl zjišťování příčin vzniku požáru u armády, gratuluji všem, kteří se na šetření příčin vzniku požáru ve Vrběticích podíleli,“ zněly první reakce poslance Pavla Růžičky.

Likvidace následků explozí v muničním areálu ve Vrběticích zabrala šest let. Na zásahu v areálu se podílely tisíce až deseti tisíce policistů, hasičů, vojáků a občanských zaměstnanců. Policisté při nich ve spolupráci s hasiči zajišťovali pyrotechnický sběr munice a jejích částí. Většina munice se převážela ke zneškodnění do vojenského prostoru Libavá, část pyrotechnici likvidovali přímo ve Vrběticích. Policejním pyrotechnikům za šest let prošlo pod rukama při ohledání místa činu přes 13 tisíc kusů munice, dalších 1800 pak při povrchovém sběru.

V Česku se od zjištění českých bezpečnostních složek, podle nichž je důvodné podezření na zapojení příslušníků ruské vojenské tajné služby GRU do výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích, již objevila řada spekulací, ale i dezinformace na účet práce BIS, Policie ČR i Hasičského záchranného sboru ČR.

,,Při prvním výbuchu, ne ve zcela plné intenzitě, se jednalo o takzvanou deflagraci, explozivní hoření. Touto deflagrací do-šlo k usmrcení dvou zaměstnanců. Žádná trhavina se do skladu nosit nemusela, jak píší někteří odborníci. V jedné střele 152 mm je 5,6 kg TNT. Stačí do otvoru pro zapalovač vložit rozbušku, mít drát na spojení prvků a mít časovač a být vycvičen. V Iráku to zvládali sestrojit patnáctiletí chlapci, takže vše se vejde do batohu a k této akci stačí mít iniciátor, rozbušku, kousek drátu a časovač. Doufám, že se někteří už poučí a korigují své vyjádření. Po třiceti dnech exploze druhého skladu po pyrotechnické prohlídce, znamená že NVS byl schován někde v zapečetěné, zapáskované bedně, kam se pyrotechnik nekoukal. To, že měla GRU v ČR komplice, je také jasné věc, nad tím netřeba spekulovat. BIS a ostatní zpravodajské služby odvedly skvělou práci, vše mají jasně zadokumentované a věřím, že Národní centrála proti organizovanému zločinu tento případ dotáhne do konce. Pana plukovníka Koudelky si nesmírně vážím a všichni určitě sledujete, jak jsou ruské tajné služby naštvané, což jasně dokazuje, že se BIS trefila do černého,“ sdělil všem popíračům své vysvětlení k Vrběticím poslanec Pavel Růžička.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video