Nyní je na nás, abychom začali včas pracovat pro naše členy a umožnili dětem sportovat a pohybovat se, říká předseda florbalistů

Lucie Steklá 2021-05-12 12:23:55

S nadšením se sportovní oddíly a kluby vrátily, ač v omezené formě, k trénování. Stejně jako lounští florbalisté. Jak v klubu prožívali více než půlroční sportovní odmlku, jak pauza zasáhla jejich projekty a co florbalisté chystají na následující měsíce, jsme se zeptali předsedy florbalistů Jana Macháčka.



     Jak v klubu vnímáte nucenou víceméně roční sportovní pauzu ?

Negativně jako všichni. Pauza byla dlouhá, vynucená a nedobrá pro děti. Uvidíme, jaký bude dopad. Každopádně je nyní na nás, abychom začali včas pracovat pro naše členy, respektive pro všechny, a umožnili dětem sportovat a pohybovat se. Myslím, že to je důležité pro všechny. Čeká nás spousta práce, ale nebojíme se toho. Myslím, že i trenérům to chybí a těší se na ten kolotoč tréninků.

     Florbalová sezona byla jen pozastavena, nebo anulována?

Myslím, že se sezona již dohrávat nebude. Maximálně v podobě nějakých turnajů. Náš oddíl však bude aktivní a využije každé možné příležitosti k návratu. Doufám, že budeme moc realizovat příměstský tábor nebo soustředění. To by mohl být odrazový můstek do další sezony.

     Zhatila vám pauza klubové plány? Jak jsou na tom v současné době vaše týmy?

Pandemie pozastavila velmi pěkné projekty, ke kterým, se doufám, co nejdříve vrátíme. Rodiče v pohybu, Charitativní turnaj s našimi partnery a další. Museli jsme zastavit i rozjezd naší Florbalové školy, která bude působit v Lounech a okolí. Nemluvím o zápasech, turnajích, trénincích. S dětmi jsme se snažili být v kontaktu prostřednictvím online tréninků, tréninkových plánů nebo například při plnění nějakých úkolů. Například jsme děti poslali na Ejemovu chatu, což je mimochodem nemovitost našeho spolku.

     Od 23. dubna jste opět začali trénovat? Věříte, že se z hráčů, dětí i dospělých, vrátí všichni, nebo se pauza negativně projeví na jejich zájmu o sport?

U trenérů jsem si jistý, máme trenérskou radu, která se pravidelně scházela, a s trenéry jsme udržovali online kontakt. U dětí tomu taky věřím, sice to bude vše pozvolné, ale opět se to celé rozjede.

     Trénování bude možné zatím jen venku a v omezeném počtu, jak moc to přípravu hráčů ovlivní?

Tak plnohodnotný florbalový trénink to ne-ní. Jak jsem již uvedl, smyslem a cílem naší činnosti je pohyb dětí. Připravíme takový trénink, aby tam byl florbalový prvek a hlav-ně, aby to děti bavilo. Máme připravené střelecké pointy, pohybové aktivity nebo například florbalgolf.

     Koncem března jste představili novou vizi florbalového klubu, přiblížíte nám ji?

Náš oddíl se zaměřil na hodnoty, které vyznává. To znamená, že jsme tradiční oddíl, který vychoval již několik generací hráčů, ale zároveň tvoříme prostor, kde se cítí dobře i rodiče. Tvoříme rodinnou atmosféru, snažíme se být finančně zdravý subjekt, který nemá pouze nataženou ruku. Zároveň jsme otevřeni pro všechny. Já osobně s nad-sázkou říkám, že bereme všechny od 0 do 100 let. K tomu jsme součástí Lokomotivy, která je zde několik desítek let a to samo o sobě něco znamená.

     Vyšel klub vstříc rodičům ohledně platby příspěvků?

Předem bych rád rodičům a hráčům poděkoval za projevenou důvěru, vzorné plnění povinností v této těžké době a za to, že stále stojí při nás. Děkujeme, že nám zachovávají přízeň a určitě se těší, až se vrátíme k milovanému sportu. Nejsme žádný komerční projekt a práce v oddíle (pro děti) je pro nás potěšením. Proto je zcela logické, že jsme příspěvky snížili tak, abychom uhradili pouze začátek a rozjezd sezony 2020/2021. Těm, kteří je uhradili, děkujeme, těm kteří je neuhradili a rozhodli se kvůli tomu odejít, přejeme štěstí jinde.

     Podle webu oddílu je vidět, že jste v posledních týdnech nezaháleli. Jak moc jsou sponzoři pro oddíl důležití? Jaké máte zkušenosti při jejich oslovování?

My jsme opravdu nezaháleli v žádné oblasti a ani v této. Podpora od sponzorů je velmi důležitá, protože veškeré prostředky dáme opět do dětí. Koupíme trička, mikiny, vaky na hole a dětem je dáme zdarma. Díky této podpoře si to můžeme dovolit. Zkušenosti pomalu sbíráme a snažíme se zlepšovat i v této oblasti. Máme pro nové partnery připravenou marketingovou nabídku, rádi naši činnost zájemcům představíme. Jeden partner nám věnuje finanční částku na opětovný rozjezd naší Florbalové školy, která, doufám, brzo zahájí svou činnost a rádi ji veřejnosti brzo představíme. Na závěr bych chtěl spíše poděkovat a to partnerům, které máme, všem dětem i jejich rodičům, trenérům a organizačním pracovníkům, že s námi jsou i v těžkých dobách. Věřím, že se k florbalu vrátíme a to ještě ve větší míře. A kdo má zájem se k nám přidat, rádi ho uvítáme.




Předsedou TJ Lokomotiva  Louny zvolen J. Macháček

TJ Lokomotiva Louny je největším sportovním oddílem v Lounech. Má zhruba šest set členů a zahrnuje osm oddílů - florbal, házenou, baseball, volejbal, karate, aerobik, kul-turistiku a turistiku. Po prvním volebním období byl před nedávnem do funkce před-sedy Lokomotivy opět zvolen Jan Macháček. Jestli je za jeho znovuzvolením spokojenost s jeho prací pro kluby a jaké má cíle pro nadcházející roky, jsme se J. Macháčka zeptali.

 Znovu jste byl zvolen předsedou TJ Lokomotiva Louny. Znamená to, že jsou oddíly s Vaší prací spokojeny?

Je to otázka spíš na kolegy z výkonného výboru, ale já doufám, že ano. Do nového volebního období vstoupím trochu jinak, řekl bych, že aktivněji, aby to bylo ve prospěch všech členů našeho spolku.

     Členy výkonného výboru jsou zástupci všech oddílů.

Ano je to tak. Ve výboru jsem s Václavem Ševčíkem (házená), Janem Červou (baseball), Tomášem Chaloupkem (turisti), Danem Benešem (volejbal), Martinem Zeisekem (karate) a Bohumilem Soukupem (kulturistika). Já osobně ve spolku zastupuji florbal.

     Jaké jsou vztahy ve spolku, jak spolu vycházejí trenéři oddílů?

Vztahy máme dobré, spolupracujeme a v rámci možností vzájemně si dokážeme vyjít vstříc nebo si poradit. Během pandemie se spíše pracovalo na administrativních věcech, přípravách projektů, které brzy před-stavíme.

     S jakými plány či cíli jste do nového volebního období vstoupil?

Konkrétní plány jsou spíše interní, ale jak jsem již řekl, budu více aktivní ve shánění podporovatelů celého spolku. Určitě bych chtěl více spolupráce s dalšími subjekty a co nejvíce se zaměřit na děti a přimět je opět sportovat. Jinak vlastní činnost nechám samozřejmě na jednotlivých oddílech.


Neskutečné! Magentová lavina absolvovala před dvěma týdny po dlouhé době první trénink ve venkovní aréně. ,,Přivítali jsme známé tváře a počet dětí nás mile překvapil. Dokonce jsme museli se-třít prach ze šanonu, kde jsou přihlášky. Ano, je to tak, i nováčci se dnes dostavili. Je vidět, že florbal je jako magnet,“ uvedli florbalisté po prvním tréninku po ,,covidové" pauze. Foto: Florbal Louny


Historie florbalu začala na gymnáziu

Lounská florbalová historie sahá do roku 1997, kdy byl v dubnu na místním gymnáziu založen zájmový kroužek. U jeho zrodu stáli především Vojtěch Stránský a Zdeněk Topič, kteří si ho doslova vymodlili. Odpovědnost trenéra na sebe tehdy vzal pan profesor Jaroslav Řeřicha, za pomoci pana profesora Aloise Studenovského. V dubnu téhož roku se začalo trénovat v místní tělocvičně. Kdo tehdy vlastně hrál? Již zmínění Vojtěch Stránský, Zdeněk Novotný, Václav Lukášek a dále Ondřej Bradáč, Pavel Cimer, Jan Macháček, Pavel Čer-mák, Jan Semrád, Václav Semrád. Branku hájili Lukáš Čejchan a Zbyněk Novotný.

Po dvou měsících se gymnazisté přihlásili poprvé do soutěže v juniorské kategorii. Spolu s nadcházející sezonou přišli v září do oddílu Lukáš Janoušek, kterému Zbyněk Novotný uvolnil místo mezi tyčemi a Jiří Beneš, který posílil útok. Během sezony přišel ještě jeden brankář – mladíček Jakub Čermák. První sezóna byla hlavně o sbírání zkušeností, takže celkové páté místo ze sedmi týmů ne-mohlo nikoho překvapit…



Foto: Jste fanouškem lounského florbalu. Není nic jednoduššího, než navštívit na webu klubu fanshop a na zápasy se obléknout do magentového fanouškovského oblečení.



Foto: Florbalové soustředění klub pořádá každý rok. Plánuje ho i v letošním roce na začátku srpna. Novinkou pro letošní rok je sportovní kemp v Lounech, který pořádají florbalisté a házenkáři ve spolupráci s Lounskou správou sportovních areálů. Konat se má v polovině července.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video