Poškození bazénu komplikuje zahájení sezony, město hledá případného viníka

Lucie Steklá 2021-05-13 11:18:00

Rekonstrukce dlažby vyjde na 1,2 milionu. Zachována zůstane část plavecké sezony městského koupaliště. V červnu koupaliště otevře v omezeném režimu, tedy jen malý bazén - brouzdaliště a zážitkový bazén, ovšem bez tobogánu. Po dobu těchto omezení bude vstupné na koupaliště snížené o polovinu.

Louny (lus) Když ,,se nevíří vody“ kolem plavecké haly, je to kolem městského koupaliště. Právě kvůli němu se v pondělí 10. května mimořádně sešli lounští radní. Na programu bylo řešení situace na koupališti a poškození dna bazénu, jehož oprava si vyžádá vysoké náklady a posune, nebo omezí, za-hájení plavecké sezony. Radní měli také jednat o odvolání Andrey Kuďouskové z funkce ředitelky.

,,Všechny zúčastněné strany udělají maximum pro to, aby byla v letošním roce zachována alespoň část plavecké sezony,“ zní z radnice. K tomu je ale nutné vyřešit poškození dna bazénu, v němž došlo k odfouknutí dlažby. ,,V tuto chvíli nejsme schopni konstatovat, že dlažba na dně bazénu může být následkem nepřítomnosti vody v bazénu přes zimní měsíce,“ uvedla Zuzana Králová, vedoucí odboru školství, kultury a sportu lounské radnice. Podle jejích slov bude na základě doporučení provedena celková oprava dna. ,,Lokální opravy nebyly doporučeny z důvodu nutnosti provedení kvalitní hydroizolace pod dlažbou,“ dodala Z. Králová. 

Jednání lounských radních začalo v pondělí v 15 hodin. Problematiku radním předložila vedoucí odboru školství Z. Králová. Přizvány byly Blanka Sunkovská, pověřená vedením odboru správy majetku a Jitka Bažantová, vedoucí oddělení rozvoje města a správy majetku a samozřejmě ředitelka A. Kuďousková. Závěrem jednání rady města je, že část areálu městského koupaliště bude pro veřejnost otevřena 1. června. Provoz areálu bude zajištěn s ohledem na epidemiologická opatření a nařízení. Vzhledem k omezení provozu bude po dobu rekonstrukce plaveckého bazénu sníženo vstupné na Městském koupališti o padesát procent.

,,V tuto chvíli je zadán znalecký posudek, který by měl vést ke zjištění příčiny a rozsahu poškození dna plaveckého bazénu. Na základě znaleckého posudku bude následně zjišťována případná odpovědnost za škodu," uvádí v prohlášení lounská radnice. Z rady tento úkol vzešel pro tajemnici městského úřadu, která má situaci prověřit. Konkrétně to, zda někdo, případně konkrétně kdo, za poškození bazénu může a zda je možnost po někom vymáhat vzniklou škodu. ,,Je evidentní, že se vše neudělalo správně," zaznělo. 

Na městském koupališti od roku 2018 probíhá na základě rámcové smlouvy rekonstrukce a postupná obnova dlažby ve všech bazénech městského koupaliště. Po zimním období bylo zjištěno, že je dlažba na dně plaveckého bazénu na městském koupališti poškozená. ,,Po konzultaci s odborníkem byla doporučena celková oprava dna. V tuto chvíli je ve fázi šetření, co zapříčinilo poškození dlažby plaveckého bazénu,“ uvedl na dotaz Lounského Pressu starosta Loun Pavel Janda. Podle jeho slov se náklady na opravu bazénu vyšplhají na 1,2 milionu korun. A jak to vidí se zahájením sezony na koupališti? ,,Uděláme maximum pro to, abychom letos zachovali aspoň část plavecké sezony,“ řekl P. Janda.

O vyjádření jsme požádali Andreu Kuďouskovou, ředitelku Lounské správy plaveckých areálů: ,,Po ukončení sezony došlo z naší strany k řádnému zazimování celého koupaliště. Ve všech bazénech zůstala napuštěná voda. Následně v říjnu 2020 byl velký bazén na žádost vypuštěn z důvodu zahájení stavebních oprav obkladů, které byly kompletně v režii města. Co se týče dalších otázek, je třeba je směřovat na příslušný městský odbor - správy investic a majetku.“

Červnové otevření městského koupaliště bude s omezeními, těmi nařízenými hygieniky a těmi, které neumožní zcela využívat areál koupaliště. Velký plavecký bazén se zřejmě otevře až na přelomu června a července po dokončení oprav. Po opravách se musí bazén napustit a kvalita jeho vody musí překontrolovat hygienici, což vyžaduje dobu zhruba dvou týdnů. Omezení se týká také většího tobogánu, který se vyměňuje. Návštěvníkům má začít sloužit až během července. Celkové náklady na výměnu laminátového koryta tobogánu jsou 2,8 milionu korun.



Foto: Podpora pro ředitelku. Podporu ředitelce LSPA přišli v pondělí před lounskou radnici vyjádřit zaměstnanci organizace. ,,Nesouhlasíme s odvoláním ředitelky a s tím, že si přes její osobu někteří lidé ventilují svoje politické cíle. Lounským radním jsme 26. dubna zaslali petici, kterou zaměstnanci, kteří chtěli, podepsali. Doposud jsme žádné vyjádření nedostali,“ uvedli zaměstnanci příspěvkové organizace města, kterých před radnici dorazilo patnáct. Všichni se shodují v tom, že není možné, aby se jejich osobní údaje, uvedené v petici, již dva dny po jejím doručení na radnici objevily na sociálních sítích a žádají vysvětlení.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video