Praktická výuka v plném proudu

Redakce 2021-05-21 10:30:00

Na střední školu se vrátil život! Studenti oboru Elektromechanik pro zařízení a přístroje, ale také oboru Agropodnikání na Obchodní akademii a Střední odborné škole zemědělské a ekologické v Žatci se konečně pustili do praktického vyučování.

Studenti odborného zaměření Elektromechanik pro stroje a zařízení mohli pod vedením mistrů odborného výcviku realizovat potřebné praktické vyučování v areálu zemědělské školy od konce dubna. O učební obor je velký zájem, protože nabízí vyučení v oboru elektro a také vyhlášku 50. Šikovní žáci dostávají stipendium a také možnost pracovního uplatnění již během studia. V zimě byla také díky vedoucímu předmětové komise Alešovi Zimovi otevřena pro žáky nová elektrolaboratoř pro elektrická měření.

,,Letos budeme obnovovat praktické dílny. Jsme vlastně jediný učební obor technického zaměření v Žatci a poptávka po zaměstnancích v tomto oboru je trvale vysoká. Jsme rádi, že u učebních oborů byla možnost výuky částečně obnovena, ale výpadek je stále veliký,“ uvedl učitel odborného výcviku Miroslav Rubáček.

Od předminulého týdne běží praktické vyučování u oboru Agropodnikání na zemědělské sekci žatecké střední školy. Budoucí pracovníci v zemědělství a příbuzných službách se učili obsluhovat malou mechanizaci, konkrétně jízdu malotraktorem. Žákyně i žáci studující obor Agropodnikání z prvního ročníku si pod vedením učitele Václava Červenky vyzkoušeli po instruktáži a zacvičení praktickou jízdu, včetně slalomu a zajetí do garáže. Daný úkol splnili všichni, včetně děvčat.

Poslední dubnový týden navíc na Obchodní akademii a Střední odbornou školu zemědělskou a ekologickou Žatec a na Gymnázium Žatec zavítala vzácná návštěva z Ústí nad Labem, a to radní pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy Jindra Zalabáková.

,,Byla to jedna z plánovaných návštěv vedoucí odboru středních škol v našem kraji. Paní inženýrka Zalabáková vede oblast školství v Ústeckém kraji od podzimních voleb a v rámci své práce monitoruje střední školy i v našem regionu. Střední školy zde jsou zřizovány právě Ústeckým krajem, který jim výrazně pomáhá nejen zajistit samotný provoz školy, ale také metodicky naplňuje dlouhodobou strategii vzdělávání v našem regionu s cílem vyvážit oborovou skladbu školy a uspokojit pracovní poptávku zaměstnavatelů. To se v případě naší školy OA SOŠZE Žatec a i Gymnázia daří,“ sdělil ředitel žatecké obchodní a zemědělské školy Jiří Karas a doplnil: ,,Naše škola v současnosti připravuje žáky v oborech: Obchodní akademie, Ekonomické lyceum, Agropodnikání, Sociální činnost a Elektromechanik. Studenti si velmi dobře po absolvování školy hledají uplatnění. Ti, kteří studují Ekonomické lyceum a Gymnázium míří ve většině na vysoké školy. Paní radní odboru školství prošla obě školy a diskutovala s řediteli nad technickým vybavením škol a technickými problémy, které by zřizovatel pomohl vyřešit. Setkání proběhlo v milé atmosféře a rádi bychom paní radní touto cestou poděkovali za zájem a těšíme se na další setkání.“

Foto: OA a SOŠZE

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video