Tip na výlet: Cyklostezka z Kadaně do Černovic

Redakce 2021-05-19 10:42:05

REGION – Zdálo by se, že doba koronavirová, která přinesla zákazy shromažďování větších skupin osob, výletům na tradiční místa nepřeje. Výjimky však existují. Jednou z nich může být výlet po cyklostezce, která už několik let spojuje Kadaň s Černovicemi u Chomutova.

Při průjezdu třináct kilometrů dlouhou trasou se člověku naskytnou výhledy do uhelného velkolomu i na elektrárnu, ale také do klidných zákoutí rekultivované krajiny. Cyklostezka s perfektním povrchem a mírným převýšením je vhodná i pro rodiny s dětmi. Dokládá přitom možnosti proměny krajiny po těžbě uhlí i zajímavá technická řešení.
Ideálním startovním místem na cyklostezku značenou číslem 3115 jsou kadaňské Rooseveltovy sady, kde si po rozvolnění protipandemických opatření budete moci zahrát minigolf nebo discgolf, najdete zde posilovací hřiště, in-line dráhu, ale také koupaliště a tenisové kurty. Těsně sousedí s kadaňským vlakovým i autobusovým nádražím a v blízkosti najdete i dostatek parkovacích míst.
Stavitelé nové cyklostezky si museli poradit se spoustou záludností složitého terénu. Na první originální technické řešení narazíte hned na konci Roosveltových sadů, kde musí stezka překonat železniční koleje. Děje se tak pomocí tunelu, který cyklisté sdílejí s umělým korytem Kadaňského potoka.
Za Prunéřovem už se otevírá rekultivovaná krajina, která se vrací zpět lidem k užívání. Jejím centrem je prunéřovský rybník, krásné odpočinkové místo, které láká k malému odbočení. Nedávno nad hladinou vystavěly Severočeské doly a.s. nové molo, z něhož můžete pozorovat pestrý život v rákosí a na vodní ploše. Informační tabule vás seznámí s přírodními zajímavostmi tohoto místa a altán poskytne v horkých dnech stín k občerstvení.
Jen po pár desítkách metrů vás čeká další technická zajímavost. Po mostě projedete přímo nad pásy s uhlím, které proudí z uhelného dolu Nástup Tušimice do kotlů elektrárny Prunéřov II. Tu budete mít z mostku jako na dlani. A když se potom stezka vynoří z lesíků, budete moci nahlédnout přímo do útrob uhelného lomu s jeho velkostroji a rýpadly.
Cyklostezka nezapomíná ani na historii a turistům vypráví příběh zdejší krajiny. Na modelech seznamuje s podobou vsí, které na tomto místě kdysi stávaly. Děti určitě zaujmete informací, že zaniklý Ahníkov je ‚rodištěm‘ jejich oblíbeného večerníčkového hrdiny Maxipsa Fíka. V sousední Zásadě totiž učil spisovatel Rudolf Čechura a k vyprávění o přerostlém bernardýnovi ho inspiroval obrovský pes Brok z Ahníkova, který prý děsil zdejší obyvatele.
Kousek za informační zastávkou, která seznamuje s Ahníkovem, můžete odbočit směrem na Málkov a Zelenou, kde na Skřivánčím vrchu stojí ocelová rozhledna. Nabízí vyhlídky do Krušných hor i uhelné pánve pod nimi. Zajížďka tam i zpět přidá do trasy asi pět kilometrů.
Zasloužená odměna vás pak čeká v Černovicích, kde je na konci cyklostezky malá občerstvovací stanice pro znavené turisty. Otevřeno má obvykle za dobrého počasí od 11 do 18 hodin.
Pro zdatné cyklisty se nabízí možnost celý uhelný důl objet. Stačí pokračovat dál po cyklostezce 3180 přes Spořice, Droužkovice až do Března. V něm si můžete prohlédnout vysloužilé uhelné rýpadlo zvané Březenský drak. V letní sezóně nabízí Severočeské doly, a.s., o víkendech jeho prohlídku, takže svůj industriální výlet budete mít kompletní. Trasa vás dál povede po nejdelší sypané hrázi ve střední Evropě, která přehradila Ohři na Nechranicích, a poté po jižním okraji přehrady. Přes obec Rokle se zámečkem a další možností občerstvení dojedete až do Želiny. Od malebného kostelíka svatého Vavřince už se vám otevře výhled na cíl, který byl i místem startu – královské město Kadaň.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video