Před 15 lety se zbourala budova v Hilbertově ulici

Ladislav Bába 2021-05-19 13:57:00

Ve čtvrtek 23. února 2006 ráno bylo zjištěno, že někdy mezi 18. únorem a 23. únorem došlo k propadnutí stropů v bývalé pizzerii v Hilbertově ulici – číslo popisné 72.


Budova byla závažně staticky narušená, navenek viditelné trhliny, hrozil nejen sesuv zdi do ulice, ale také pád střechy. Na doporučení statika nechal Městský úřad v Lounech neprodleně uzavřít Hilbertovu ulici, aby otřesy ze silnice dále nezhoršovaly havarijní stav poškozené budovy. Okamžitě byl také odpojen přívod vody a elektřiny, sondou také přívod plynu. Z důvodu bezpečnosti osob byla uzavřena také cyklostezka Pod Šancemi.
Hned druhý den došlo k jednání mezi vlastníky, zástupcem Stavebního úřadu V. Vernerem a zástupci firmy Stavum, jež měla provádět rekonstrukci domu. Stavební úřad si objednal zpracování nezávislého posudku od Ing. Kuncla, který předběžně sdělil, že s největší pravděpodobností navrhne také odstranění. Podle prvních poznatků zde praskl vodovod a následný mráz roztrhl zdivo. Měl jsem asi trochu štěstí, protože jsem zde asi tři týdny předtím byl fotit stav domu před rekonstrukcí, a to i ve sklepě… Většina domů v Hilbertově ulici má třípatrové sklepy, zde jsem nafotil i křišťálově čistou studánku.
V pátek 28. dubna 2006 začala v Hilbertově ulici demolice domu čp. 72. Těžká technika začala nejdříve speciálními nůžkami odstraňovat krovy, velké prašnosti bránily dva proudy vody. Suť byla ihned nakládána a odvážena na skládku. Celá demolice přilákala pochopitelně řadu obyvatel a podle slov stavbyvedoucího přišla zhruba na jeden milion korun. Text a foto: Ladislav Bába

Napsal(a): Ladislav Bába

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video