Pamětní odznaky pilotům dorazili předat zástupci Ministerstva obrany

Hedvika Mašková 2021-05-27 11:35:00

Pamětní odznaky armádního generála Karla Janouška za vynikající zásluhy ve prospěch vojenského letectví České republiky byly minulou středu v Leteckém muzeu Korea-Merkur v Bezděkově uděleny dvou oceněným. Z rukou zástupců Ministerstva obrany je převzali podplukovníci ve výslužbě Jaromír Palečný a Josef Dlouhý.

,,Chtěli jsme vás pozvat k nám a předat odznaky v podmínkách ministerstva za účasti naší náměstkyně, ale bohužel se to kvůli loňským opatřením nepodařilo. Na druhou stranu jsem moc rád, že nám to dalo příležitost přijít sem mezi vás a seznámit se s krásným prostředím, které jste zde dokázali vytvořit,” uvedl ředitel odboru vojenského letectví Ministerstva obrany plukovník Lubomír Sitta a doplnil informace k pamětnímu odznaku armádního generála Karla Janouška: ,,Udílení pamětní medaile generála Karla Janouška má již téměř dvacetiletou tradici a svým způsobem je originální v tom, že okruh jejich držitelů nezahrnuje jen letce všech odborností a kategorií, ale současně i další osoby, které se jakýmkoli významným způsobem angažovali ve prospěch našeho vojenského letectví. Držiteli jsou tedy i někteří publicisté, lékaři nebo osoby podílející se na udržování sbírek našeho vojenského muzea. Jsem moc rád, že dnes můžeme předat pamětní odznak dvěma bývalým příslušníkům československého letectva, kteří patří k těm, díky nimž vojenské letectvo předává svoje zkušenosti a umožňuje dnešní generaci vojenských pilotů plnit jejich současné náročné úkoly.”

Prvním z dekorovaných byl Josef Dlouhý, který nastoupil k bojovému pluku do Žatce v roce 1957. ,,Sloužil jsem u nejlépe vycvičené letky, což znamenalo být neustále v hotovosti a doma s rodinou jsem trávil minimum času. Zde jsem prožil největší část své letecké kariéry, prošel jsem několika funkcemi od pilota až po velitele přepadové letky. Byl jsem členem šestičlenné akrobatické skupiny na MiG-21 PF. Potkala mě spousta krásných leteckých zážitků nejen na našem letišti, ale i na polních letištích a na střelbách raketami u Kaspického moře atd. V roce 1976 jsem musel ze zdravotních důvodů s létáním skončit. Nastoupil jsem na civilní letiště Praha-Ruzyně jako důstojník pro kontrolu letištního prostoru vojenskými letouny. Po dvou letech jsem se vrátil zpět do Žatce jako řídící přistání. Z této funkce jsem odešel v roce 1989 do důchodu,” píše o sobě v medailonku na webových stránkách Spolku Letci-Žatec Josef Dlouhý, který se i minulou středu v bezděkovském leteckém muzeu podělil s několika zajímavými pří-běhy ze své bohaté kariéry.

Druhým vyznamenaným byl Jaromír Palečný, ten svoji leteckou kariéru zahájil ve svých 16 letech v roce 1949. Dva roky poté nastoupil na letecké učiliště. ,,Tři měsíce před ukončením učiliště mne a čtyři kolegy poslali do Přerova na teoretické přeškolení na MiG-15 a po čtrnácti dnech jsme odjeli do Žatce k 11. slp, kde nás přeškolili na tento letoun. V červenci jsme byli vyřazeni v hodnosti poručík letectva a valná část nás putovala do Žatce k třem plukům, já k ,,jedenáctce”. U 11. slp jsem sloužil až do odchodu do důchodu. Prošel jsem funkcemi v tomto pořadí: pilot, starší pilot, velitel roje, střelecký důstojník pluku, inspektor techniky pilotáže, velitel letky a inspektor vzdušné střelby. Svoji aktivní leteckou službu jsem ukončil v listopadu 1977 ze zdravotních důvodů. Poté jsem až do odchodu do důchodu vykonával funkci instruktora na leteckém trenažéru,” píše o sobě zase v medailonku Jaromír Palečný, který při převzetí pamětního odznaku poděkoval za zařazení do veliké letecké rodiny.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video