Poznámka Pavla Macáka: Světe div se

Pavel Macák 2012-06-02 00:47:00

Vláda minulý týden nejenže od drtivé většiny lidí schytala černý puntík za to, že hodlá zvýšit daně, přitáhnout zemědělcům kohoutek u zelené nafty a snížit paušály malopodnikatelům, ale velkou radost udělala na druhé straně 6200 městům a obcím, ve kterých žije přes osm milionů lidí. Souhlas totiž vyslovila s novelou zákona o rozpočtovém určení daní, a tak se obcím a maloměstům blýská na lepší časy. 

Příští rok dostanou po zásluze přidáno. Doposud bylo jen těžko pochopitelné, proč obce a malá města musí živořit s řádově čtyřikrát nižšími penězi na jednoho obyvatele než velkoměsta, když vykonávají pro své občany srovnatelný objem činností.
Současný stav má napravit novela klíčového zákona o rozpočtovém určení daní, kterou po vleklých politických jednáních vláda konečně schválila. Do obecních a městských rozpočtů by tak měly přitéci ze státního rozpočtu mnohem vyšší příspěvky, které budou moci použít například na opravu základní infrastruktury. Novela zákona o rozpočtovém určení daní je významným krokem k rozpočtové rehabilitaci venkovských oblastí a jejich přiblížení na evropský standard. Záležet bude jen na vedení obcí a měst, jak budou s tímto navýšením rozpočtu hospodařit.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video