Živý řetěz před jedenácti lety přestěhoval lounskou knihovnu

Ladislav Bába 2021-06-01 18:09:00

Letí to letí. Dne 12. května 2010 začalo zcela unikátní stěhování lounské knihovny. Podívejme se, co píše z tohoto roku městská kronika.

Více než třicet let bylo sídlo Městské knihovny v Lounech v tamním kulturním domě. Když přešel do soukromého provozování, bylo i značně navýšeno nájemné a stále více se uvažovalo o vlastní, tedy městské budově. Vzhledem k přestěhování okresního soudu na jiné místo se ujala myšlenka na přestavbu uvolněné historické budovy bývalé radnice na knihovnu.

A tak si i stalo. V prosinci roku 2008 začala investiční akce za zhruba 40 milionů korun, která v těchto dnech vrcholí. Rekonstruovaná budova byla vybavena moderní počítačovou technikou, je bezbariérová a po instalaci nového nábytku se začne se stěhováním knih. A troufnu si říci, že živým řetězem se knihy asi ještě nikde nestěhovaly. Podle slov ředitelky Dagmar Bahnerové (dnes Kučerové, pozn. redakce) jde o největší dobrovolnickou akci v lounské historii. Živý řetěz na zhruba půl kilometrové trase ze 120 tisíc knih tímto způsobem přestěhoval asi 80 tisíc svazků. Zbytek knih měli doma čtenáři, neboť vyslyšeli přání pracovníků knihovny a půjčili si domů až padesát knih najednou s tím, že je pak odevzdají již v nové knihovně. ,,Do stěhování se zapojilo přibližně 1200 dobrovolníků, předškoláků, školáků, studentů a dospělých. Tolik knih nejde přestěhovat najednou. První živý řetěz se od staré budovy v Hu-sově ulici,, pak přes Hilbertovu ulici k nové knihovně na Mírovém náměstí „natáhl“ ve středu 12. května 2010. V květnu pak byly naplánovány další tři stěhovací manévry,“ uvedla ředitelka.

Novinkou v knihovně je od té doby i kavárna, která se stala terapeutickou dílnou Jeroným pro lidi duševně a mentálně postižené.

Řádný provoz ,,nové lounské knihovny“ začal ,,provozem naostro“ 1. srpna 2010. Živý řetěz se stal námětem do zpravodajských relací některých českých televizních stanic.

Text a foto: Ladislav Bába


Napsal(a): Ladislav Bába

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video