K žatecké synagoze přikoupil hrázděný kiosek. Čerstvým majitelem stavbičky na Nádražních schodech je Daniel Černý

Hedvika Mašková 2021-06-03 08:55:00

Myslel si, že má práce dost, přesto k synagoze přikoupil ještě další kulturní památku, a to hrázděný prodejní stánek na Nádražních schodech v Žatci. Danielovi Černému se drobná stavba vždycky líbila, proto při nabídce její koupě neváhal. Už se pustil do drobné opravy střechy a kdo ví, možná se mu ještě letos podaří bývalý kiosek zrekonstruovat celý.

,,Přestože synagoze musím věnovat hodně energie a peněz, koupil jsem i trafičku, protože se mi vždycky líbila. Její stav je havarijní a já bych rád, aby dál už nechátrala. Stavba potřebovala zabezpečit, takže jsem již sundal uvolněné padající tašky a teď se snažím objevit stejné staré, které se prý na Žatecku používaly, a ze kterých by bylo možné chybějící střešní krytinu doplnit. Pokud bych tašky nesehnal, musel bych nechat vyrobit repliky,“ vysvětlil čerstvý majitel nejmenší nemovité kulturní památky na Žatecku Daniel Černý.

K bývalému prodejnímu stánku přistoupil nový majitel bez velkých podnikatelských ambicí. „Jde hlavně o to, abych za-chránil krásnou stavbu pro další generace“. K čemu by měla po rekonstrukci sloužit, je zatím nejasné. ,,Místní mě inspirují a dokonce mi i dávají tipy. Líbí se mi myšlenka původního majitele, který chtěl v objektu zřídit zážitkové ubytování, jakýsi mini-hotel, kuriozitu pro turisty,“ prozradil Daniel Černý a dodal: ,,Vnitřní plocha stavby je zhruba 2,5 x 3,5 metru. Neznamená to však, že když je stavba malá, bude její oprava levná. Počítám, že celková rekonstrukce vyjde cirka na půl milionu korun“.

Nový majitel stavbičky na Nádražních schodech by na její opravu rád požádal o dotaci. Ještě letos chce zkusit krajské dotace. Příští rok by mohl požádat město nebo Ministerstvo kultury, pokud se však nerozhodne zrekonstruovat objekt už tento rok.

,,Aktuálně vyhledávám o stavbě co nejvíce informací. Již jsem požádal o archivní fotografie ze zdejšího regionálního muzea, ale informací je stále málo. Rád bych prostřednictvím vašich novin požádal, zda by se mi mohl ozvat někdo, kdo v trafičce dříve pracoval nebo o ní má nějaké další informace,“ žádá D. Černý. Informace můžete zasílat i na emailovou adresu fajkusova@ohremedia.cz, rádi je majiteli předáme.

O poskytnutí informací o historii a uměleckém ztvárnění stavby jsme již před dvěma lety poprosili Petru Šilhavou z památkové péče. ,,Jedná se o prodejní stánek (kiosek) z počátku 20. století. Jde o drobnou, hrázděnou stavbu, určenou pro prodej novin.

Přízemní stavba má čtvercový půdorys, zastřešená je jehlancovou střechou s vykonzolovanými štíty. Režné zdivo je kom-binováno s vyřezávanými dřevěnými prvky a glazovanými taškami. Objekt, který je nemovitou kulturní památkou, je dlouhodobě bez údržby a využití.

Stavba prodejního kiosku vznikla u tehdy frekventované komunikace, spojující nádraží s centrem města. Jedná se o jedinou chráněnou stavbu podobného typu na ú-zemí Ústeckého kraje. Drobná architektura vyniká svým náročným architektonickým ztvárněním a řemeslným provedením, kterému dominuje řezbami bohatě zdobená hrázděná a krovová konstrukce i poměrně složitý tvar střech, zdobených glazovanými bobrovkami. Vysoká výtvarná účinnost stavby je pak dána právě pohledovým uplatňováním rozdílných materiálů (glazovaných bobrovek různé barevnosti, trámů a režných výplňových cihel),“ vysvětlila a zdůraznila jedinečnost stavby Petra Šilhavá.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video