David Dinda: I já jsem „otrávený” z toho, že musíme nějaký Aquasvět uzavřít

Redakce 2021-06-03 12:07:40

CHOMUTOV (r) — Přes rozvolnění protipandemických opatření zůstane chomutovský Aquasvět nejméně dalších šest měsíců zavřený. Podle zdůvodnění magistrátu je na vině fakt, že jde o zfušovanou stavbu. „Od spuštění provozu (2012) řeší město mnoho reklamací. Po letech dohadů se zhotovitelem teď musí dojít na opravu největšího stavebního průšvihu,“ informovalo město. Opravovat se kompletně bude hydroizolace vnitřních podlah, aby se zabránilo vzlínání vlhkosti. Na problém nás už koncem minulého týdne upozornil čtenář, na jehož dopis pohotově reagoval náměstek David Dinda. Přečtěte si jeho podrobné zdůvodnění.

Vážení,

ministr zdravotnictví společně s hlavní hygieničkou včera oznámili další, rychlejší rozvolnění od začátku června, které se vztahuje i na vnitřní prostory bazénů. Nejen chomutovská veřejnost by si tak mohla po 5 měsících jít konečně příští týden zaplavat, a Chomutov mohl začít konečně v letošním roce v Aquacentru vydělávat.

Sám jsem začal předběžně zjišťovat, jaké budou podmínky vstupu, jaké testy a jak staré budou třeba a zda nebude před Aquasvětem postaven stan na testování občanů, že by kapacita nemocnice nebo drive-in u zimního stadionu nemusela stačit. K mému obrovskému a nemilému překvapení se však vzápětí objevily informace, že po odeznění epidemie začnete opravovat podlahy a hydroizolace a práce potrvají asi půl roku.

Děláte si legraci?

Místo abyste opravovali v době, kdy bylo vynuceně zavřeno, začnete opravovat v době, kdy můžete otevřít? Co je to za logiku? Opravujete podlahy, po kterých „rok“ nikdo nechodil? A necháváte si to pro sebe? Od konce března? Kdo o tom ví? Pár zasvěcených na radnici a pár stavebních firem. O plánované uzavírce neví ani zaměstnanci chomutovského informačního centra (ptal jsem se dnes).

Pod rouškou epidemie připravujete ještě větší zářez v turistické sezóně. Když člověk začne pátrat, objeví zveřejněnou zakázku na stránkách města. Podle zadávací dokumentace již měl být znám vítěz zakázky, zatím není, návrh smlouvy o dílo nevidím, tak mi není znám předpokládaný termín dokončení díla. Jistě ale bude posunut až do konce roku. A poté bude opět zavřeno z rozhodnutí vlády v další vlně epidemie respiračních onemocnění. Skvělé.

To jste dali všem zaměstnancům Aquasvěta výpověď? Od září jsou prakticky bez práce. Prosím, abyste na stránky organizace Kultura a Sport, na vstupní dveře Aquacentra, všude po městě na plakátovací plochy, do místního tisku a na turistické servery ČR co nejdříve uvedli něco ve smyslu: „Z rozhodnutí Magistrátu města Chomutova bude Aquasvět do konce roku 2021 uzavřen.“

To budou reakce lidí, těšte se. Možná jsem první, ale nebudu jediný. Lidé se holt budou muset naučit jezdit plavat do bazénu do Kadaně, do Loun či do Teplic.

Paráda. Už takhle bylo uzavření bazénu nesmysl, protože plavat nechodí ohrožení a nemocní lidé a akutní problém se dal zjistit testem či měřením teploty u vchodu. Ale to šlo za vládou a za hygienou.

Tomáš POKLUDA, Chomutov

Na stížnost obratem reagoval náměstek primátora David Dinda, v jehož gesci jsou mj. Odbor rozvoje a investic a obchodní společnost Kultura a Sport, s.r.o. I jeho odpověď zveřejňujeme jen s drobnými redakčními úpravami:

Vážený pane Pokludo,

jako náměstek primátora si dovolím reagovat na Váš e-mail k uzavření Aquasvěta z důvodu opravy vnitřních podlah.

Úvodem se musím vyjádřit k samotné stavbě Oddychového a relaxačního centra (Aquasvět). Od dokončení objektu v roce 2012 se město Chomutov jako investor potýká s mnoha nedostatky, které se několik politických reprezentací v uplynulých 9 letech snaží vyřešit. Dařilo se to někdy s větším, jindy s menším úspěchem. Reklamační procesy jsou zdlouhavé, u několika závad a stavebních postupů je investor s dodavateli ve sporu a muselo se přistoupit k realizaci nezávislých znaleckých posudků. Jste-li pravidelným návštěvníkem Aquasvěta, jistě je Vám celá řada nedostatků známa.

Zásadní opravou, kde investor nenašel se zhotovitelem reklamační shodu a věc tak pravděpodobně zamíří až k soudu, je právě oprava hydroizolace vnitřních podlah. Určitě jste si jako návštěvník objektu v minulosti všiml vzlínání vlhkosti na mnoha místech nejen uvnitř objektu, ale také na jeho vnějším plášti.

Vzhledem k charakteru a náročnosti opravy je zcela nereálné, aby o ní bylo rozhodnuto „ze dne na den” v závislosti na předem neznámých okolnostech jakými byly vládní opatření v souvislosti s pandemií koronaviru. Ve veřejném sektoru předchází takové opravě proces, který se počítá na měsíce a podílí se na něm všechny orgány obce. Konkrétně o této záležitosti bylo zastupitelstvem města rozhodnuto v září roku 2020 (usnesení o zanesení opravy do připravovaného rozpočtu města na rok 2021). Paralelně s tím již příslušné odbory města pracovaly s projektanty na nové projektové dokumentaci a když byl zastupitelstvem města schválen investiční rozpočet na rok 2021, byly započaty práce na přípravě zadávacího řízení veřejné zakázky. Současně se také vedl dialog s provozovatelem KaS a plaveckým oddílem TJ Slavia Chomutov tak, aby byl společně nalezen „nejméně špatný ze všech špatných” termínů pro opravu v roce 2021. Zahájení prací bylo společnou dohodou stanoveno na letní měsíce.

O vyhlášení veřejné zakázky tedy rozhodla Rada města 29. března 2021. Vzhledem k finančnímu objemu se jednalo o podlimitní veřejnou zakázku s příslušnými lhůtami dle zákona o zadávání veřejných zakázek. Jinými slovy: nelze v takovém případě nijak urychlit a zkrátit průběh soutěže (např. s ohledem na Vámi zmiňované uzavření bazénu v aktuálním čase), protože by došlo k porušení zákona. Lhůta pro podání nabídek vypršela 21. dubna 2021 a následně bylo přistoupeno k hodnocení. V tomto případě bych rád zdůraznil, že konkrétně u této zakázky jsme přistoupili k novému hodnocení, které obsahovalo mj. například osobní pohovor s projektovým manažerem zhotovitele. Současně jsme výběr zhotovitele podmínili nikoliv nejnižší cenou, ale také navrženou dobou pro dokončení díla. A to zejména s ohledem na co nejkratší omezení provozu Aquasvěta. Po hodnocení nabídek a pohovorech s příslušnými projektovými manažery proběhla ověřovací fáze s nejvhodnějším uchazečem. A tento uchazeč byl hodnotící komisí doporučen ke schválení, které musí provést Rada města. Ta to má na programu svého řádného jednání dne 7. června 2021.

Pane Pokludo, věřte, že všichni zúčastnění bychom byli nejraději, kdyby k této opravě dojít vůbec nemuselo. Takřka nikdo z nás u stavby Aquasvěta nebyl a nenese odpovědnost za některá tehdejší pochybení. Nicméně jsme tu od toho, abychom se zabývali i nepříjemnými věcmi, které nám pochopitelně v očích současné veřejnosti kladné body nepřinášejí. Bohužel. Výše popsaným obsáhlým textem jsem Vám chtěl férově a podrobně objasnit způsob, jakým jsme se dostali až do současných dní a věřím, že je to pro Vás dostatečnou odpovědí na řadu vyřčených otázek a pochybností ve Vašem e-mailu.

Stejně jako Vy, i já jsem „otrávený” z toho, že musíme nějaký objekt uzavřít, když v minulých měsících byl nuceně uzavřen Vládou ČR. Nicméně na překotná nařízení vlády v době pandemie nejsme jako představitelé obcí schopní obratem reagovat bez toho, aniž bychom při tom neporušili zákony (v tomto případě zejména zákon o zadávání veřejných zakázek). Věřím, že to chápete.

David Dinda

1. náměstek primátora

 Ilustrační foto: Město Chomutov

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video