Chomutov chce rozšířit městský park a vybudovat moderní nízkouhlíkovou čtvrť

Redakce 2021-06-04 13:27:12

CHOMUTOV (tz) - Zelené srdce města pulsující každodenní energií místních lidí. Tak by mohlo vypadat opuštěné místo po fotbalovém stadionu v centru Chomutova. Vedení města chce kompletně revitalizovat Městský park, začlenit do něho prostor bývalého stadionu a vybudovat moderní nízkouhlíkovou městskou čtvrť. „Máme před sebou skvělou příležitost výrazně rozšířit plochu parku a současně vytvořit v samotném centru novou zelenou čtvrť plnou společenského života, odpočinku a městského bydlení,” říká David Dinda, náměstek primátora pro rozvoj a investice města. Detailní prezentaci najdou lidé na speciálním webu www.chomutovskypark.cz.


Plán vychází ze studie, kterou pro město zpracovali architekti Tomáš Jiránek a Marek Lehmann. Pracují v ní s komplexní obnovou a rozšířením stávajícího městského parku o více než pětinu jeho současné rozlohy. Přirozenou formou by se k parku měl přičlenit prostor bývalého fotbalového a atletického stadionu. „Navrhujeme tady novou vodní plochu, která slouží jako okrasná část s rostlinami a zároveň jako čistící zóna. Část volné hladiny má potřebnou hloubku i k příležitostnému koupání, pokud o to bude zájem,” popisuje architekt Tomáš Jiránek. Současně bude tato část parku více sportovní a počítá s atypickým běžeckým oválem o délce 400 m i sprinterskými rovinkami pro rekreační běžce. Počítá se také s velkým dětským hřištěm, které doplní rozšířené centrum Rozmarýn.

Koncepce navrhuje urbanizovat prostor stávajícího parkoviště za sportovní halou, kde by mohlo vzniknout zhruba 60 městských bytů v první energeticky aktivní budově ve městě. Bytový dům se zelenou střechou kompozičně „zpevní” křižovatku ulic Čelakovského a Mostecká. V jeho útrobách by se nacházely technologie pro hospodaření s vodou v celém parku a přilehlém okolí. Pod zemí pak místo pro zhruba 200 vozidel rezidentů i návštěvníků.

Po dokončení revitalizace a nových výsadeb vyrostou v centru města až stovky nových stromů. Biodiverzitu by měly podpořit nové květnaté louky, které jsou více odolné proti suchu a lépe zachycují srážky. Ty navíc budou svedeny ze všech střech v okolí přímo do parku, kde se s vodou bude dále hospodařit v rámci pěstební péče a pravidelné údržby.

Město chce své plány financovat zejména z dotačních prostředků. „Dlouhodobě se v tomto směru připravujeme na vypsání nových výzev v rámci evropských i národních dotačních programů. Máme v úmyslu poskládat financování z různých dotačních zdrojů. Už dnes máme přislíbeno několik desítek milionů korun,” říká Hana Nováková, vedoucí odboru rozvoje a investic.


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video