Tip na výlet: Úchvatné výhledy z rozhleden lounského okresu

Lucie Steklá 2021-06-09 20:14:00

Lounský okres nabízí několik úchvatných výhledů do krajiny.

Lounsko (bab, lus) Město Kryry patří mezi nejkrásnější města našeho regionu. Dominantou je Schillerova rozhledna. Stojí na kopci v nadmořské výšce 382 m, kde dříve stával hrad Kozihrady. Vybudována byla v letech 1905 – 01906 a je vidět opravdu z daleka. Má tři vyhlídkové plošiny, jednu dřevěnou, obepínající věž ve výšce 10 m, druhou ve výšce 22 metrů ve tvaru písmene U a třetí ještě o pět metrů výše. Prostřední plošina dnes opět nabízí turistům krásný výhled na Krušné hory, Doupovské hory a České středohoří. Návrh stavby vypracoval úspěšný vídeňský architekt a stavitel Alois Kaiser. V roce 2005 až 2006 byla provedena celková rekonstrukce. Otevřeno je květen až říjen: sobota a neděle 12 do 16 hodin a všechny státem uznávané svátky 12 až 16 hodin.

Pokud nechcete za výhled do krajiny cestovat přes půl okresu, můžete využít rozhled z vrchu Stříbrník neboli Červeňáku nad Dobro-měřicemi, kde vás uvítá Frotzelova rozhledna. Z dvanáctimetrové věže, která je součástí turistické Ejemovy chaty, jsou za příznivého počasí hezké výhledy na Louny, Džbán, Doupovské a Krušné hory a také České středohoří. V chatě pod rozhlednou se můžete po výstupu občerstvit a nabrat tak novou energii. Doporučuje nechat auto pod kopcem a užít si procházku. Připravte se ale na prudké stoupání.

Vydáte-li se na Perucko, navštivte na valech bývalého keltského hradiště nad Stradonicemi rozhlednu Stradonka, která svým tvarem připomíná strážní věž keltského o-pevnění a je jednou z nejmenších rozhleden v České republice. Z nevelké, šest metrů vysoké dřevěné stavby s vyhlídkovou plošinou ve výšce tří metrů se za příznivého počasí nabízí výhledy na údolí řeky Ohře, České středohoří s Milešovkou, hrad Hazmburk, a za ideálních podmínek dohlédnete až na Krušné hory. Autem je možné dojet až ke stradonické hospodě, odkud je to po značené cestě už jen asi patnácti minutová pěší procházka. Rozhledna je volně přístupná. Druhou rozhlednou v blízkosti je Krásná nebo také Čechova vyhlídka leží mezi Perucí a Chrastínem, uprostřed lesnatého pásu Debéřského potoka. Je jednou ze zastávek naučné stezky Perucko. Nabízí výhled směrem na České středohoří. Vyhlídka je spjata se jménem českého spisovatele Svatopluka Čecha, který na Perucku prožil dětství. Inspiroval se zde ke svým básním, stejně jako malíř Emil Filla ke svým obrazům. Filla naopak strávil v Peruci druhou půli svého života, kdy tvořil na zdejším zámku. K vyhlídce se dostanete cestou od peruckého zámku přibližně dva kilometry po modré nebo po značení naučné stezky Perucko, cyklostezka značena č.202. Cesta je pohodlná a snadná, vede převážně lesem. Stejně daleko je to obce Chrastín, odkud je možné pokračovat po žluté k již zmíněné rozhledně Stradonka.

Výhled nejen na České středohoří, ale při dobré viditelnosti až na vrcholky Krušných hor a dalších kopců v širokém okol, nabízí nová vyhlídka u Markvarce, kterou doplňuje vyhlídkové panorama s fotografiemi a popisy kopců, hor, pohoří, které jsou odtud vidět.

Netradiční rozhlednu můžete navštívit v Žatci. Rozhledna Chmelový maják z roku 2010 je součástí areálu Chrámu Chmele & Piva, vysoká je úctyhodných 42 metrů. Náročného výstupu se ale není třeba bát: komu se nechce po obvodovém schodišti, může se na vyhlídkovou plošinu ve výšce 36 metrů nechat vyvézt výtahem s multimediální projekcí. Z Chmelového majáku se otevírají nádherné výhledy na samotné město a jeho okolí, ale také na České středohoří a Krušné hory. V Žatci je řidičům k dispozici celá řada parkovišť, včetně bezplatného přímo u věže. Kdo pojede například vlakem, čeká ho ze železniční stanice k rozhledně asi 1,5 kilometru pěší trasy.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video