Vandalismus na hřbitově. Fotopasti jsou málokdy úspěšné

Hedvika Mašková 2021-06-10 10:00:00

Snaha nás všech vytvořit pietní místo, co nejkrásnější, aby důstojnost našich nejbližších byla i po smrti zachována, může být vmžiku zničena vandaly. Poničené hroby, ukradené sošky, svícny, dokonce i květiny a věnce. Pohled, který se může naskytnout také na Městském hřbitově v Žatci.

Jednou z majitelek hrobů na žateckém městském hřbitově, která se na nás obrátila, protože se opakovaně setkává s vandalismem, je paní Junková. Dva roky ji někdo několikrát vyhodil z náhrobku umělé květiny z vázy i s pouzdrem na vodu nebo polil sklo u skříňky voskem. Během Dušiček, svátku zemřelých, dokonce někdo přelepil fotografii zemřelého. ,,Byla bych ráda, aby to už konečně přestalo,” sdělila nám majitelka, která se domnívá, že vandalismus někdo páchá na náhrobku účelově, ale nechápe proč.

Vandalismus jako takový ,,vymýtit” nelze. Je však možné mu preventivně předcházet, o což se na Městském hřbitově v Žatci snaží strážníci městské policie, kteří zde provádějí namátkové obchůzky.

,,Občas se stane, že dostaneme oznámení, že k vandalismu na městském hřbitově dochází. Minimálně dvakrát denně proto provádíme namátkové obchůzky hřbitova. Od začátku roku do konce dubna jsme provedli 312 kontrol, což dělá průměrně 75 kontrol za měsíc. Obchůzky fungují jako prevence,” sdělil nám ředitel Městské policie v Žatci Miroslav Solar a doplnil: ,,Někdy dokonce na hřbitově instalujeme i fotopasti, ale jsou málokdy úspěšné. Fotopast zachytí všechen pohyb, tedy i větev ve větru nebo zvíře. Fotek je pak spoustu, a když jsou na nich osoby, je potřeba je identifikovat.”

V současnosti není na žateckém městském hřbitově kamerový systém. Ředitel Městské policie v Žatci nám však prozradil, že v rámci rozšíření kamerového systému ve městě nově přibydou kamery na parkoviště u hřbitova a na prostranství před hřbitovem.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video