Noc kostelů přilákala tisíce lidí

Dana Studničková 2011-06-03 00:09:00

Lounsko – Nápad otevřít kostely veřejnosti přišel z Rakouska. V roce 2009 se zúčastnila jen dvě místa u nás, vloni již stovky. Letos se v hojném počtu zapojily i církevní stavby na Lounsku.

Malým historickým exkurzem v podání Ireny Hellerové byla zahájena 27. května Noc kostelů před kostelem sv. Antonína Paduánského v Košticích. Před začátkem akce se hrozící vítr najednou umoudřil a vesnice mohla po dlouhých letech naslouchat zvonění kostelního zvonu. Návštěvníci mohli opatrně nahlédnout do kostela, který je uzavřen pro narušenou statiku, a byli seznámeni s postupem všech prací a činností na záchranu kostela, na kterých se podílí zejména občanské sdružení Vožekovo a obec Koštice. Akci zahájilo Hornové sdružení, poté přednesl  několik duchovních i světských písní pěvecký sbor Melodie z Libochovic pod vedením Anny Skalské, mimo jiné předsedkyně občanského sdružení Vožekovo. Koncert ukončilo opět Hornové sdružení. Na závěr opět zazněl kostelní zvon a Petra Karfíková poprosila přítomné o zápis do pamětní knihy Vožekova sdružení. Tajuplnost a romantika koncertu na potemnělé návsi před kostelem zapůsobila  na všechny přítomné a jistě je přiměla k zamyšlení a možná i k poskytnutí příspěvku na záchranu kostela.
V Lounech probíhal program v husitském i katolickém kostele i v obou kostelících na sídlišti Louny – západ. Nakonec se skupina asi 50 lidí sešla k průvodu se svíčkami. Od mariánského sloupu na Mírovém náměstí postupně došel až ke kostelu Nejsv. Trojice a 14. sv. Pomocníků. Cestou si účastníci vyslecholi povídání o katastrofách, které město Louny v minulých dobách zažilo. Nejhorší byly morové epidemie. Průvod byl zároven i vyjádřením vděčnosti, že se velké katastrofy městu v moderní době vyhýbají. Na konci hřbitova  se v kruhu s vojenským kaplanem pomodlili Otčenáš a kaplan i farářka všem udělili Áronské požehnání.
V Lenešicích se lidé sešli u Husovy zvoničky i u opravovaného kostela sv. Šimona a Judy.
V Postoloprtech zazněla v rámci Noci kostelů hudba. Pěvecký sbor Základní umělecké školy Blecha zazpíval v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video