Na zámku je pořád dost práce, lockdown nelockdown

Soňa Šímová 2021-06-13 15:32:00

JIRKOV — Sotva v září loňského roku nastoupil do funkce, přišla vládní opatření, která všechno uzavřela. Nový ředitel příspěvkové organizace města Jirkov — Kulturního vzdělávacího a informačního zařízení Jirkov (KVIZ) osmačtyřicetiletý Marek Lukáš — tak takříkajíc hned v úvodu zažil křest ohněm. Pandemická opatření ale pojal po svém a pustil se do realizace nových nápadů. Díky tomu se tak návštěvníci zámku mohou těšit na nové prohlídkové okruhy, upravenou předzahrádku restaurace, či staronovou výstavu v muzeu Jirků.

Jaký byl začátek ve funkci ředitele?

Hodně zajímavý. Samozřejmě jsem na začátku musel nastavit a stabilizovat chod organizace a dořešit účetně celý rok. Také jsem se sžíval se situací a průběžně zjišťoval, co během vládních opatření můžeme a nemůžeme. Prošel jsem si nápady, které šly v této době realizovat a prokonzultoval je s ostatními zaměstnanci. A než jsme se vrhli do úprav, nejprve jsme pořádně uklidili. Za ty roky se tu nastřádalo mnoho věcí, které bylo potřeba vytřídit, průběžně nás pak napadalo, jak některé využít a přicházely další a další nové nápady.

Co funkce ředitele takto velké organizace obnáší?

Jednou z hlavních věcí je hlavně vyjít s rozpočtem, což samozřejmě v době, kdy nost. A samosebou chceme, aby se k nám návštěvníci rádi vraceli, aby stále mohli objevovat nové zajímavé věci.

Nebál jste se řízení několika různorodých provozů naráz?

Za svojí kariéru jsem se setkal s rozličnými obory. Dříve jsem se věnoval hodně gastronomii a zabezpečení růzmuselo být zavřeno, bylo hodně složité. Mám pod sebou informační centrum, městskou věž, divadlo, sklepy, knihovnu a pak samozřejmě zámek, který zároveň slouží i jako hotel, wellness a restaurace. A je pochopitelně nutné, aby všechny produkovaly příjmy tak, aby mohl probíhat další rozvoj. Což je velká zodpovědných servisů. Ale v rámci cateringů jsem se věnoval i zajišťování nějakých kulturních akcí. Takže jsem při nástupu měl samozřejmě představu, jak by to mělo fungovat.

Jak vás vůbec napadlo přihlásit se do výběrového řízení na tuto pozici?

Dříve mě bavilo cestovat, ale rád jsem se sem vracel. Jsem rodák z Chomutova, jako kluk jsem na zámek chodil rád. A pak jsem žil sedm let v Jirkově, když byly moje děti malé, nyní žijeme ve Spořicích, takže to tu dobře znám. Když přišla tato příležitost, přirozeně mě oslovila. Najednou jsem měl hrozně moc nápadů, ze kterých jsem připravil koncepci. Zjistil jsem si, co se tu dělalo dřív, v čem by se dalo pokračovat a nakonec i co nového by se dalo vymyslet. To mě vždycky bavilo.

Co je na této práci nejtěžší?

Asi jako u každé práce s lidmi. Důležité je mít pod sebou ty, kteří mají pro svou práci zápal, nadšení a pak najít společnou řeč. Koronavirová doba byla pro tohle obzvlášť složitá. Všude se apelovalo, aby lidé byli doma, nechodili do práce, ale na třeba na zámku je pořád co dělat. Je tu tolik práce, že by stačila na deset lockdownů. Ale musím říct, že je tu tým, který se jen tak něčeho nezalekne, takže třeba v průběhu uzavření uklízečky, pokojské, údržbáři i kuchaři a číšníci hrabali listí, vyklízeli prostory, malovali… Když přišly v zimě přívaly sněhu, bylo nutné udržovat schůdné alespoň jedno schodiště. To je z pískovce, tedy se nedá posolit. Do toho samozřejmě fungovala i restaurace alespoň s výdejovým okénkem a rozvozem obědů po Chomutově i Jirkově. Té práce, jak už bylo řečeno, by se tu našlo na deset lockdownů a opravdu oceňuji, že jsou tu lidé, kterým řeknu a oni jdou a udělají to. Zároveň se snažím vyslyšet i jejich nápady, které jsou často velmi přínosné. Teď když začala sezóna, je zase nutné vše od rána do večera rozplánovat tak, aby vše fungovalo, jak má.

Co vám v práci dělá největší radost?

Těší mě, když se něco povede a mají z toho radost ostatní. Já sám ale v tu chvíli už uvažuji o tom, co dalšího je v plánu. Pořád si říkám, že bych se konečně mohl naučit zastavit se a také se chvíli radovat.

Na co se v nejbližší době těšíte?

Na nové lidi, kteří k nám nastoupí po rozvolnění. Snad najdeme skvělé posily do týmu, se kterými budeme spokojení a oni s námi. Také se těším na první akce. Ty samozřejmě budou muset splňovat vládní opatření a tak doufám, že se na nás návštěvníci nebudou zlobit za věci, za které nemůžeme, nebo za to, když bychom museli nějakou akci zrušit. Také budu rád, když se k nám budou vracet hosté nejen na prohlídky a výstavy, ale také do hotelu nebo třeba do restaurace na kávu, oběd…

Na jaké novinky a akce se mohou lidé těšit?

S velkými akcemi typu svíčková a hornická pouť se nepočítá. Lidé se mohou těšit na tradiční akce, které půjdou uskutečnit i s vládními opatřeními. Zahájení zámecké sezóny se uskuteční 25. června od 18 hodin, kdy tu proběhne koncert kapely Nerez & Lucia. Samozřejmě počítáme i s tradičnímu zámeckými pátky a v plánu jsou i divadelní představení.

Jednou z velkých akcí bude i Hradozámecká noc a koncem roku pak všechny standardní adventní akce. Přes léto zde bude ve dvou místnostech výstava hollywoodských artefaktů ze známých filmů. Budou to předměty, které se běžně připravují pro dražby.

Návštěvníci si mohou projít také nové prohlídkové okruhy zámku (článek o nových prohlídkových okruzích na zámku najdete zde). U hotelových pokojů si návštěvníci mohou prohlédnout obrazy z loňského malířského sympózia a na druhé straně u restaurace jsou obrazy zámeckých rodů.

Na nádvoří je u restaurace nově postavené pódium s předzahrádkou aby měli lidé komfort a pohodlí venku. Hosté se zde mohou občerstvit od 10 do 19 hodin. Zatím zůstáváme u nabídky denních a týdenních menu a stále ještě si mohou objednat rozvoz obědů.

Zámek je také stále vyhledávanou lokalitou pro svatby. Zatím se jich tu letos odehrálo pár, ale postupně už se zase plní termíny. Návštěvníci tu také najdou novou únikovou hru, připravujeme na ni upoutávkové video. V oranžérii bychom chtěli přes sezónu udělat posezení třeba pro maminky s dětmi nebo cyklisty. Tam by si mohli dát třeba kávu, zákusek, zmrzlinu, něco lehkého z grilu… Pokud se nám podaří, vlastními silami bychom chtěli zakrýt bazén, aby tam vznikla terasa.

Město nám zrekonstruovalo wellness, takže máme po několika letech novou vanu. V Informačním centru je ke zhlédnutí výstava hasičství s interaktivní hrou. Určitě ji doporučuji pro rodiče s dětmi, ale vyžijí se tam i dospělí.

Ve věži je staronová výstava Jirků, která je propojena s historií Jirkova. Je tam plno nových věcí od Jirků a budeme ji postupně doplňovat. V knihovně se snažíme kupovat každý měsíc tituly a připravujeme Noc literatury, kdy by mělo na několika netradičních místech proběhnout veřejné čtení. V Kludského vile plánujeme Rozloučení s prázdninami.

Jako v každém zámku, i na Hrádku se traduje, že tu straší. Už jste tu něco takového zažil?

Ano. Když byl ten nejtvrdší lockdown, tak jsem tu jednou zůstal sám a dodělával si něco v kanceláři. A najednou jsem slyšel klavír, pravděpodobně z hudebního salónku. Nebál jsem se, byla to příjemná skladba.

Děkuji za rozhovor. Soňa ŠÍMOVÁ

Fotogalerii z první letošní akce akce na zámku si můžete prohlédnout zde.

Foto: Soňa ŠÍMOVÁ


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video