Po dlouhé pauze začal Žatec opět vítat nové občánky města

Hedvika Mašková 2021-06-16 10:00:00

Vítání občánků je slavnostní událostí pro rodiče i zástupce města. Po několikaměsíční přestávce z důvodů pandemie koronaviru se tento obřad opět vrátil do programu i v Žatci. Město již minulý měsíc přivítalo desítky dětí. Minulou sobotu se konalo už čtvrté vítání občánků v tomto roce. V letních měsících se z důvodu dovolených slavnostní vítání konat nebudou, na září jsou však již termíny naplánované.

Prostory obřadní síně žatecké radnice opět ožily slavnostním vítáním dětí do života. Obřad byl ale po dlouhé odmlce trochu neobvyklý. Většina dětí už totiž místo klidného spaní v kolébce pobíhala po sálu a zvědavě prozkoumávala okolí. Přítomní rodiče a příbuzní si však nenechali tradiční akci ujít a byli i přesto velice rádi, že mohou vítání občánků absolvovat.

Sobotní vítání nových žateckých občánků bylo rozděleno do šesti skupinek. Slavnostní obřad vedl místostarosta města Radim Laibl za účasti matrikářky Drahuše Laiblové a klavírního doprovodu Zdeňka Kohouta.

,,Vážení občané a milí hosté, přicházíte k nám do obřadní síně, abych vám za Město Žatec, ale i sám za sebe, vyjádřil upřímnou radost z narození vašeho potomka. Vy ho přijímáte do své rodiny jako nového člena, my ho přijímáme do našeho města jako nového občánka. Máte v náručí nového človíčka, dali jste mu život a vzali jste na sebe odpovědnost za to, jaký člověk z něho bude. Vy, rodiče budete svému dítěti ve všem prvním vzorem a příkladem. Dítě bude opakovat vaše slova a napodobovat vaše činy, proto se snažte, aby v hřejivém prostředí rodiny silou lásky a obětavosti vzkvétaly všechny dobré vlastnosti i ve vašem dítěti. V rodině začnete své dítě vychovávat a učit, je to nezbytné. Vždyť život se tak rychle vyvíjí a mění, že již od dětství je třeba být na život připravený. Až začne chodit do školy, budou pokračovat v jeho výchově s vámi také učitelé, avšak bez vašeho příkladu by snaha společnosti byla málo úspěšná. Důležitou roli budou hrát také babičky a dědečkové a také ostatní vaši blízcí. Odměnou vám bude to, že vaše dítě na svůj domov nikdy nezapomene. Nezapomene na laskavá slova maminky a na pomocnou ruku tatínka. Mnohé je v lidském životě pomíjivé, ale dobře vychované děti, to jsou hodnoty trvalé,“ pronesl několik vlídných slov k přítomným rodičům a příbuzným Radim Laibl a nezapomněl poblahopřát: ,,Přeji celé vaší rodině, abyste příští dny prožívali ve zdraví, radosti a plné pohodě. Vítám s upřímnou radostí vaší ratolest do života a věřím, že bude vyrůstat k radosti a štěstí svých rodičů s úctou a láskou ke své krásné zemi a místu, kde bude žít. Byl bych moc rád, kdyby to bylo město Žatec.“

Rodiče poté od města dostali věcné dary pro děti, knížku o zvířátkách a dřevěnou skládačku, a maminky také květinu. Nechyběl ani zápis děťátka do pamětní knihy města. 


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video