Oslavili výročí koštického kostela

Lucie Steklá 2021-06-17 10:43:35

Koštický spolek Šatník paní mlynářky předminulou sobotu připomněl 270. výročí vysvěcení kostela sv. Antonína malou vzpomínkou na položení základního kamene, první mši a faráře v té době sloužící.

 ,,Obnovili jsme také tradici průvodu Božího Těla, který byl v Košticích organizován ve čtyřicátých letech paní mlynářkou Marií Blížencovou. V padesátých letech bylo Boží Tělo zakázáno,“ řekla Irena Hellerová ze spolku. Podle jejích slov si spolek nechal ušít repliky místních starých krojů. Průvod do mlýna byl skutečně velkolepý, děvčátka rozhazovala kvítí z košíčků a k průvodu se přidávali početní diváci. Ihned po příchodu do mlýna nastala dvacetiminutová průtrž mračen, což ale vystupující neodradilo. ,,Členky spolku měly nacvičený kvapík Na motoru za doprovodu Lounské třináctky. Trávník se stal po dešti nebezpečným, a tak se dámy předvedly pouze v krojích v tanečním pochodu. Následovala přehlídka spolku s názvem Dívka v modrém, byly předvedeny šaty od 20. do 60. let v modré barvě. Celou akci doprovázela Lounská třináctka, pro ni i pro Šatník paní mlynářky to byla první akce po dlouhé době covidu,“ přiblížila průběh sobotní akce I. Hellerová. Fotogalerie na www.ohremedia.cz.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video