Louny historické i viděné v budoucnu

Ladislav Bába 2021-06-18 09:54:00

Při prohlídce mé sbírky starých pohledů, jsem si vzpomněl na stále častější dotaz. Jak to kdysi vypadalo v místech dnešního Tyršova náměstí a dále ke Spravedlnosti.

Na jedné z pohlednic vidíte, že za gymnáziem je jen pole a pole. Také současná Poděbradova ulice je zhruba poloviční. Velmi za-jímavý je také snímek skautského domu z oslav 35letého otevření. Pamětníkům ne-musím říkat, že ,,skauťák“ stál v Husově ulici u osmidomů.

Vydavatelé pohlednic také velmi rádi zabrousili do sféry fantazie či budoucnosti. V tomto jistě zaujme obrázek „soptícího Hoblíku“ nebo budoucího přístavu v Lounech. Ve městě bylo i několik oblíbených hospod nebo restaurací. Například restaurace U černého koně byla na náměstí, v domě vedle současné prodejny Baťa.

A ještě mě něco na mnoha pohledech zaujalo, jak se lidi rádi fotili…

Pro zájemce o staré pohlednice máme jeden tip. Před třemi lety vyšla kniha Louny na starých pohlednicích. Autory knihy jsou Jaroslav Havrlant, Jaroslav Rychtařík a Martin Vostřel a nabízejí v ní pohled na Louny na starých pohlednicích, kdysi královské město, nazývané Perlou nad řekou Ohří či Branou do Českého středohoří. To vše se v knize představuje prostřednictvím 470 historických pohlednic.


Napsal(a): Ladislav Bába

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video