Odložené děti získají vlastní „kufřík vzpomínek”

Redakce 2021-06-22 15:34:08

VŠEHRDY (brv, r) — Hračky pro projekt „Život v kufříku” vyrobili ve školském vzdělávacím středisku Věznice Všehrdy. Vkusně zabalené byly v první polovině června předány jedné ze zakladatelek nadačního fondu La Vida Loca Ivě Barnincové Říhové za přítomnosti vedení věznice a vedení školského vzdělávacího střediska věznice. Přítomni byli i odsouzení, kteří hračky vyráběli v rámci výuky učebního oboru „Dřevařská výroba“ a byli zvědaví, jak bude s jejich výrobky naloženo a kam poputují. Látkové obaly vznikly ve spolupráci s Věznicí Světlá nad Sázavou a na jejich výrobě se podílely odsouzené ženy.

„Žáci z řad našich odsouzených, pod dohledem učitelů odborného výcviku školského vzdělávacího střediska, vyrobili ze zbytkového dřeva velmi pěkné hračky, zdobené ekologickými barvami. Hračky například ve tvaru kočky, čápa či myšky poslouží jako vzpomínka pro děti vyrůstající bez biologických rodičů, což je hlavním smyslem projektu >Život v kufříku<,” informovala mluvčí věznice Bronislava Vetešníková.

Dětem, které skončí jako odložené, buď ihned po narození, nebo odložené do baby boxů, je založen kufřík vzpomínek, kde jsou uloženy informace a vzpomínkové předměty od samého začátku jejich života. Jedná se například o první otisk ručičky a nožičky, fotografie z porodnice, přání od sestřiček a dalších osob, které o miminko pečovaly.

„Vzpomínky jsou klíčové pro zdravý psychosociální vývoj dítěte — sebepřijetí, pocit jistoty, bezpečí a lásky,“ říká Iva Barnincová Říhová. Kufřík s sebou nese zprávu >Máme Tě rádi, Máš zde své místo, Žij si svůj život<. Tentokrát byla výroba hraček pro odsouzené veselejší, protože to, co má skutečně smysl, se vyrábí s větším nadšením. Mnoho z nich má totiž podobný osud a na pomoc malým dětem slyší. „Sami odsouzení, kteří hračky vyráběli, se aktivně zajímali o další osudy dětí, a tak soustředěně naslouchali Ivě Barnincové Říhové, která jim kufřík přivezla ukázat. Vlastní výroba hraček pro ně byla tou nejlepší resocializací, kterou můžou ve věznici absolvovat,” poznamenala mluvčí.

„Doufáme, že bude založena nová tradice a dlouhodobější spolupráce s touto neziskovou organizací a že i příští roky potěšíme některé opuštěné děti hračkami, které jim budou vytvářet kladné vzpomínky na jejich dětství,” dodal vedoucí školského vzdělávacího střediska Libor Řezníček.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video