Pamětní síň Emila Filly se po pěti letech vrací na Peruc

Jarka Cibulková 2021-06-23 13:45:04

Do šesti měsíců by podle výroku soudu měla majitelka peruckého zámku Dominika Matušová zpřístupnit jedenáct místností včetně terasy jižního křídla pro Galerii Benedikta Rejta, která se stará o dědictví malíře Emila Filly.

Naopak žalobkyně neuspěla s dalšími třemi prostory, které po Matušové požadovala zpřístupnit. „Jedná se o tři sporné místnosti, dvě v prvním nadzemním patře a jedna v druhém nadzemním patře (dřívější mansarda a půda), jejichž vstupy byly kvůli drahým obrazům zazděny. Sloužily k ukládání nepotřebných věcí. Dá se tedy říci, že žalobkyně prostory nepoužívala v souvislosti s odkazem Emila Filly,“ odůvodnila rozsudek soudkyně Eva Vyskočilová. Tyto pro-story tedy budou ponechány majitelce zámku D. Matušové.

Zároveň žalovaná nesmí zabránit galerii v užívání pamětní síně a galerie má také právo odebírat na vlastní náklady energii a vodu.

V poslední vůli Hany Fillové, datované v roce 1958, stálo, že v šesti pokojích s příslušenstvím na zámku v Peruci by měl být zřízen památník s mobiliářem a díly Emila Filly, který zde pobýval a tvořil. V roce 1966 dochází k převodu majetku pamětní síně z galerie v Litoměřicích pod Galerii Benedikta v Lounech, ta ji poté provozuje s malou přestávkou, způsobenou krádeží cenných děl, až do roku 2016, kdy prostory síně uvolňuje pro nutnou rekonstrukci, která měla trvat dva roky…

Velkým otazníkem v celém sporu je i věcné břemeno památníku v zámku. Nejsou v něm přesně specifikovány místnosti, ani křídlo zámku, v němž by mělo být.

Rozsudek není pravomocný, dnešního jednání se ani majitelka peruckého zámku ani ředitelka Galerie Benedikta Rejta nezúčastnily. Obě jsou ale nakloněny dohodě o zpřístupnění památníku Emila Filly.


Pondělní jednání soudu bylo pokračování jednání o deset dní dříve. Tehdy závěrečnými návrhy skončilo před civilním soudem v Lounech jednání ve věci nemožnosti užívání Pamětní síně Emila Filly. Majitelku peruckého zámku Dominiku Matušovou zažalovala bývalá ředitelka Galerie Benedikta Rejta Alica Štěfančíková.

Zámek v Peruci, v jehož jižním křídle Pamětní síň Emila Filly sídlí, prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Ve většině prostor kulturní památky bylo zjištěno napadení dřevomorkou. Problém nastal také s odpadem, který byl z pamětní síně sveden do sklepa. Dohoda o užívání prostor mezi krajem a majitelkou zámku Dominikou Matušovou byla u-zavřena v srpnu 2016. Přístup měl být žalobci umožněn koncem června 2018.

„Ředitelka galerie říkala, abychom šetřili vodou kvůli odpadům,“ zaznělo ze čtené výpovědi svědkyně, která v galerii pracovala čtyři roky jako kurátorka. Následkem vyústění odpadů do sklepa zámku došlo k na-rušení statiky, napadení zdiva a popraskání kleneb.

Poté soudkyně již jen seznamovala strany s listinnými důkazy, v nichž převažovaly písemnosti ze stavebního odboru lounské rad-nice. V lednu letošního roku bylo vydáno rozhodnutí, že zámek v Peruci čp. 1 bude sloužit kulturnímu využití. Ve druhém nadzemním patře severního křídla by měly být výstavy, druhé patro jižního křídla, v němž se nachází pamětní síň Emila Filly, by ne-mělo být dotčeno stavebními úpravami.

Žalobce v závěrečném návrhu navrhl, aby soud uložil Dominice Matušové povinnost do patnácti dnů zpřístupnit jižní křídlo zámku v Peruci pro účely provozování Pamětní síně Emila Filly. Jedná se o první patro, podkroví, balkon a terasu. Celkem se jedná o 14 místností, které galerie užívala a něž je napsáno věcné břemeno užívání. Právě věcné břemeno je napadáno advokátem žalované, která tvrdí, že bylo sjednáno ne-určitě.

„Podle zavedené judikatury je právo věcného břemene chráněné. Žalobce je přesvědčen o tom, že žalovaná neměla nikdy v úmyslu navrátit prostory, když před stavebním úřadem prezentovala celou věc tak, že je nutné provést udržovací práce. O úmyslu neumožnění užívání zámku svědčí i to, že se nezahájily opravné práce v jižním křídle. Ale obžalovaná zvelebovala severní křídlo.

Úmysl je dále podporován i zjištěním soudu na místním šetření v roce 2020, že se v jižních prostorech zámku (kromě dřevěných prvků) nic nedělá a slouží k ubytování dělníků,“ okomentoval svůj návrh advokát žalující strany.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video