Stebno to schytalo nejvíc! Postižené obce se vypořádávají s následky silných bouří

Alla Želinská 2021-06-25 11:33:00

Po silných čtvrtečních bouřích ve Stebně, v Bílenci, v Blatně i Kryrech se lidé domlouvají na dobrovolnické pomoci ve skupinách na facebooku. Někdo pomáhá s pilou v ruce přímo na místě. Lidé se semkli. Poté co se dozvěděli o živelní pohromě v těchto obcích, snaží se pomoci.

„Ahoj Stebno, přijet fyzicky pomoct nemůžu, ale pokud bude zhotovena sbírka, napište… Nebo pokud bude jakákoliv jiná možnost pomoct,“ napsala do Stebna Kateřina Janků. A ozývají se další. „Jestli mohu nějak pomoc, dejte mi vědět. Jsem tedy na mateřské, ale přítel může svářet, kdyby mohl nějak pomoc, dejte vědět…“ napsala na sociální síti svému známému ze Stebna paní Martina.

V průběhu noci likvidovaly škody ve Stebně a Blatně desítky hasičských jednotek profesionálních i dobrovolných sborů. I v pátek ráno vyjížděli např. hasiči z Očihova na technickou pomoc do Stebna. V sobotu se v Bílenci a Stebně měly konat velké kulturní akce, kvůli živelní pohromě je ta v Bílenci zrušena. „Vůbec nevíme, co se bude dít. Stebno to přežije. Odklízíme trosky…“ uvedl na náš dotaz občan ze Stebna.

Postiženým obcím se snaží pomoci sousední města i lidé jednotlivě. „U nás je to celkem v pořádku, v Malé Černoci na soutoku Vlkovského a Černockého potoka jsou vyplavené zahrádky. Kolegům starostovi Blatna panu Benešovi a starostce Petrohradu paní Dondové jsem psala s nabídkou pomoci, pan Beneš volal, že se daří zvládat za pomoci hasičů a občanů… Občané se semkli. Starosta Kryr pan Brda také zatím pomoc nepotřebuje,“ řekla nám starostka Blšan Dagmar Břehovská.

„Stebno je na tom hůř… Pomáhám tam. S pilou v ruce… jak to jen jde…“ řekl nám David Kolář z Blatna, který napáchané škody v sousední obci viděl na vlastní oči, když se tam snažil ihned dostat na čtyřkolce. Lidé organizují spontánní pomoc na sociálních sítích, nabízí dobrovolnickou práci, dovoz potřebných věcí. Například holínek, plynového vařiče s bombou, pitné vody.

Na vzniklou situaci ihned reagoval např. závod Koito Czech v Žatci. "Rádi bychom pomohli oblasti zasažené včerejším tornádem. Proto od příštího týdne umístíme do kantýny box, kde můžete pomoci finančním příspěvkem. Kam následně vybraná částka poputuje, ještě upřesníme. Aktuálně řešíme další formy pomoci," informovala firma na své fb stránce. Také 1. Česká společnost v Podbořanech se snaží pomoci: "AKTUÁLNĚ, PODBOŘANY A OKOLÍ! Máte ve svém okolí někoho, kdo byl poškozen počasím v uplynulých dnech? Ozvěte se! Můžeme nabídnout, darovat potraviny, lůžkoviny, oblečení, hračky. Případně se pokusíme sehnat i další věci," zveřejnila výzvu ředitelka První České Zuzana Bechyňová.

"Pokud máme ve skupince někoho z tornádem postižené oblasti, ozvěte se. Nabízíme pomoc, pokud ji budete potřebovat. Moji přátelé jsou všichni v pořádku a napadlo mě zeptat se i tady. Postoloprťáci nabídnou jistě rádi pomocnou ruku konkrétním lidem. Opatrujte se," napsala na sociální síti Stanislava Mrázová z Postoloprt.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová informovala, že v obcích postižených čtvrtečním tornádem jsou zajištěny mobilní týmy úřadu práce, které budou tamním občanům vyplácet mimořádnou okamžitou pomoc až 58 tisíc korun. Pomoc se týká hlavně jihu Moravy. "Pokud vás postihla živelní pohroma a nemáte prostředky na základní životní potřeby, můžete požádat o MOP. ÚP ČR vaši žádost posoudí," informuje úřad práce lidi také v našem regionu.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video