Osmdesátý babybox v ČR se ve středu otevře v Lounech

Lucie Steklá 2021-06-29 10:26:42

Umístěn je na vrátnici společnosti Seko. Slavnostní otevření ,,bedýnky” se uskuteční 30. června

Louny (lus) ,,Bedýnka pro nechtěné děti“ je v Lounech umístěna na vrátnici lounské společnosti Seko Aerospace. Box do prostor vrátnice minulou středu nainstaloval Zdeněk Juřica s kolegy ze společnosti Montel Náměšť nad Oslavou, která instaluje a stará se o babyboxy po celé republice. Lounský babybox je osmdesátým v České republice. Slavnostní otevření babyboxu se uskuteční ve středu 30. června od 12 hodin.

Po několikaletém úsilí Ludvíka Hesse, duchovního otce ,,bedýnek”, zřídit babybox v jednom z posledních okresních měst České republiky do-sud bez bedýnky, pomáhající nechtěným lidským mláďatům, se podařilo domluvit instalaci babyboxu s ředitelem společnosti SEKO Aerospace Louny Tomášem Sedláčkem. ,,Rodinná firma si letos připomíná třicet let od založení Vlastimilem Sedláčkem. Jsem rád, že po letech marného snažení zřídit v okrese Louny babybox, se to podařilo,“ řekl Ludvík Hess, zakladatel boxů.

Babybox bude v provozu nepřetržitě a v případě nálezu odloženého děťátka ostraha přivolá záchranku. Box se otevře po zmáčknutí zeleného tlačítka, po vložení dítěte do bedýnky se dvířka zavřou. Po od-ložení dítěte se rozezní signál a instruuje obsluhu, aby šla box zkontrolovat. Veškeré dění v babyboxu je monitorováno, dění uvnitř snímá kamera. Systém současně automaticky rozešle informace včetně fotografie na zadané emailové adresy a SMS na určená telefonní čísla. Pro odložené dítě přijede zdravotní záchranná služba, která jej odveze do nejbližší porodnice, pro Louny se nabízí nemocnice v Mostě, Slaném či Kladně.

,,Já osobně se domnívám, že babyboxy by měly být navázány nejlépe na zdravotnické zařízení, které je schopno dítěti nabídnou okamžitou péči, případně vyšetření a další servis. Nedovedu si proto úplně dobře představit fungování na vrátnici nějakého podniku, ale předpokládám, že je zajištěna následná péče o umístěné dítě. Prozatím ale nemám více informací. Nicméně jsem přesvědčen, že babyboxy mají smysl a díky za každé takto zachráněné dítě,“ uvedl ke zřízení boxu senátor za Lounsko Ivo Trešl.

Moderní babyboxy jsou klimatizované a ventilované schránky, v níž je stálá teplota 28 stupňů Celsia. Systém boxu má vytápění i klimatizaci. I přesto, že je bedýnka opatřena několikanásobně jištěnou signalizací a má záložní zdroj energie, bude pravidelně kontrolována jeho funkčnost.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video