Hodnocení Města pro byznys 2021: Na chvostu jsou Chomutov a Kadaň

Redakce 2021-07-04 09:16:00

REGION (tz, r) — Letošní výsledky výzkumu Město pro byznys potvrdily výjimečné podnikatelské postavení Litoměřic v rámci Ústeckého kraje. Na druhé místo se vyhoupl zejména díky kvalitnímu přístupu veřejné správy Most, bronz patří Roudnici nad Labem. Výzkum zpracovává analytická agentura Datank a hodnotí v něm všech 205 obcí s rozšířenou působností v České republice a městské části Hlavního města Prahy.

Město na soutoku Labe a Ohře vyniká v rámci Ústeckého kraje vyrovnanými výsledky v obou hlavních kategoriích výzkumu, tedy v podnikatelském prostředí a v přístupu veřejné správy.

Konkrétně se jedná především o vysoce nadprůměrný přírůstek živnostníků i firem, o atraktivitě lokality svědčí rychlý nárůst ceny stavebních pozemků. Podmínky na pracovním trhu naznačují, že Litoměřice vytvářejí zdravě konkurenční prostředí, což se projevuje vysokým počtem uchazečů o jedno pracovní místo, ovšem při celkově podprůměrné dlouhodobé nezaměstnanosti. Litoměřice je třeba pochválit za kvalitní webové stránky z pohledu podnikatele. Ten na nich nalezne na jednom místě v přehledné podobě všechny potřebné informace pro své podnikání i pro nezbytnou komunikaci s veřejnou správou.

Na opačném konci krajského žebříčku Města pro byznys skončily dvě obce s rozšířenou působností z našeho okresu — Kadaň (14. místo) a Chomutov (15. místo), které skončily za 12. Podbořany a 13. Rumburkem. Hůř byl hodnocen pouze Žatec na posledním 16. místě.

Srovnávací výzkum Město pro byznys již třináctým rokem hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností. Analytici agentury Datank, která za výzkumem stojí po datové stránce, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data, která dále rozvíjejí diskuzi o vývoji podnikatelského prostředí v ČR. Pořadí se vyhodnocuje za jednotlivé kraje a také za celou republiku. Celorepublikové výsledky budou v letošním ročníku poprvé převáženy výsledky srovnávacího výzkumu zaměřeného na kraje Místo pro život. Místo dobré pro podnikání by totiž mělo být i dobrým místem pro život. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom, partnerem Stavební skupina EUROVIA CS a Svaz měst a obcí ČR.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video